İstihbarat savaşında yeni cephe: LinkedIN

Medyaloji.net » medya » İstihbarat savaşında yeni cephe: LinkedIN
İstihbarat savaşında yeni cephe: LinkedIN

Alman İstihbarat Teşkilatı, Alman yetkililer ve siyasetçilerin kişisel bilgilerini toplamaya çalışan, Çin istihbaratına ait olduğu düşünülen sosyal medya profillerinin detaylarını yayımladı.

Anayasayı Koruma Federal Dairesi (BfV), kamu görevlilerine uyarıda bulunmak için sahte olduğu düşünülen kişi ve kuruluş profillerinin isimlerini açıkladı ve sosyal medyada değerli kişisel bilgilerin paylaşılması hakkında kullanıcıları uyardı.

10 binden fazla vatandaşla iletişim kurdular

Teşkilat, “Çin istihbarat örgütleri LinkedIN gibi ağlarda etkin durumda. Bu gibi ağlar vasıtasıyla istihbarat edinmeye çalışıyorlar. Ayrıca kullanıcıların alışkanlıkları, hobileri ve siyasi yönelimleri hakkında da veri toplamaya çalışıyorlar.” dedi. Dokuz aylık bir araştırma sonucunda, 10 binden fazla Alman vatandaşının ‘profesyonel’ LinkedIN ağı üzerinden kendini yetenek avcısı, danışman veya bilimci olarak tanıtan sahte profillerle iletişim kurduğu anlaşıldı. Ayrıca, henüz tespit edilemeyen çok sayıda hedef kullanıcı ve sahte profil de olabileceği söyleniyor. Detayları paylaşılan profillerden iki tanesi RiseHR’da ‘yetenek avcısı’ olduğunu iddia eden Rachel Li ve Sino-Avrupa Geliştirme Çalışmaları Merkezi‘nde Proje Müdürü olduğu söyleyen Alex Li’ye ait.

Profil fotoğrafını moda kataloğundan alan var

Profillerin birçoğunda kullanılan fotoğraflar oldukça şık genç kadın ve erkeklere ait. Yetkililerden biri, Çin Uluslararası Ekonomik Değişim Merkezi‘nde (CCIEE) çalıştığını iddia eden Laeticia Chen adlı profilde kullanılan fotoğrafın bir moda kataloğundan alındığını söyledi. Almanya tarafından yapılan uyarı, Çinli ajanların diğer Avrupa ülkelerinde de benzer çalışmalar yürütüp yürütmediğine dair endişeye sebep oldu. BfV, şüpheli görünen sosyal medya profilleriyle karşılaşılması halinde teşkilatla iletişim kurulmasını tavsiye ediyor.

YORUMLAR