Instagram siber zorbalığın merkezi oldu

Medyaloji.net » sosyal medya » Instagram siber zorbalığın merkezi oldu
Instagram siber zorbalığın merkezi oldu

500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan güvenlik yazılım şirketi Bitdefender Antivirüs’ün Gençler ve Çevrimiçi Tehditler Raporu, gençlerin sosyal medyada maruz kaldığı siber zorbalığın boyutunu ortaya çıkarıyor

Araştırmaya göre, her 10 Amerikalı gençten 3’ü siber zorbalık ile baş etmeye çalışıyor. Gençler en çok Instagram’da siber zorbalık ile karşı karşıya kalırken, onun ardından sırasıyla Facebook, Snapchat, Kik ve Youtube siber zorbalığın en çok görüldüğü diğer platformlar olarak öne çıkıyor. Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, siber zorbalığa karşı çocukları, gençleri ve ebeveynleri uyararak tavsiyelerde bulunuyor.

Instagram %40 İle Siber Zorbalığın En Çok Görüldüğü Platform
Bitdefender Antivirüs’ün araştırması, siber zorbalığın en yaygın olduğu platformun %40 ile Instagram olduğunu gözler önüne seriyor. En çok hedef alınan kesim ise 14 ile 16 yaş arası gençler olarak belirlenirken katılımcıların yarısı zorbalıkla karşılaşan arkadaşlarının da olduğunu belirtiyor. Siber zorbalığın Instagram’dan sonra en çok görüldüğü platformlar %31 ile Facebook ve Snapchat, %27 ile Kik ve %21 ile Youtube olarak öne çıkıyor. Kik’te en çok 14 ile 16 yaş arasındaki gençler, Facebook, Whatsapp ve Pinterest’te ise en çok 12 ile 14 yaş arası çocuklar siber zorbalığa maruz kalıyor.

Instagram'ın "ekran görüntüsü" uyarısı iptal oldu
Instagram, 2018'in başında yaptığı duyuru ile, Hikayeler ekranında ekran görüntüsü alındığında hikaye sahibini ekran görüntüsü konusunda uyaracağını açıklamıştı. Ekran görüntüsü alanlar sapık mı? Daha sonra Snapchat'e benzeyen bu özelliğini test etmeye başlayan ...

Siber Zorbalığa Karşı 7 Önemli Tavsiye
Gençlerin psikolojilerinin bozulmasının dışında, ebeveynler için de çocuklarının siber zorbalıktan etkilendiğini görmek üzücü oluyor. Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, siber zorbalığa maruz kalma riskine karşı 7 önemli tavsiyede bulunuyor.

1. Tanımadığınız kişilerden gelebilecek istenmeyen yorumları ve mesajları önlemek için profillerinizi gizli hale getirin.

2. Beğeni ya da yorum almak için #like4like, #followme, #tbt, #followforfollow #instagood, #instadaily #picoftheday veya #tagforlikes gibi zorbaların dikkatini daha çok çekebilecek hashtaglerle fotoğraf paylaşmayın.

3. Sizi veya başkasını hedef alan bir siber zorba ile karşılaştığınızda bu kişiyi engelleyin ve şikayet ederek bildirin.

4. Siber zorbalardan gelen herhangi bir çevrimiçi veya çevrimdışı mesaja cevap vermeyin.

5. Zorbalığa ortak olmamak için size gönderilen ve zorbalık içeren herhangi bir mesajı başkalarına iletmeyin.

6. Siber zorbaların sistemlerinize izinsiz erişmesini sağlayacak casus yazılımlara karşı ödüllü bir antivirüs yazılımı kullanın.

7. Önlemlere karşın böyle bir sorun yaşanırsa, çocuklarınızı sevginizle destekleyerek moral verin ve birlikte daha çok zaman geçirin. Onlara elinizden geldiğince özgüven aşılayarak internette karşılaşabilecekleri bu tür vakalardan etkilenme ihtimallerini en aza indirin.

YORUMLAR