İlk blockchain ülkesi: Liberland

Medyaloji.net » iş dünyası » İlk blockchain ülkesi: Liberland
İlk blockchain ülkesi: Liberland

Uyguladığı ilginç politikalarla dikkat çeken Liberland, dünyanın ilk blockchain ülkesi oldu. Blockchain ülkesi, rezerv para birimi olarak Bitcoin’i kullanıyor.

Hırvatistan ve Sırbistan sınırında 3 yıl önce kurulan Liberland, yaklaşık 7 kilometrekarelik bir alana sahip. Yüz ölçümünün yanı sıra Liberland’i diğer ülkelerden ayıran bir özelliği daha var. Ülkenin başkanı Vit Jedlicka, ilk dijital varlık ülkesi olduklarını duyurdu. Liberland, resmi rezerv para birimi olarak Bitcoin’i kullanan ilk ülke olarak tarihe geçti.

Jedlicka, gelecekte Merkez Bankası’nın da rezerv parası olarak kripto para kullanacağını ve kendilerinin attığı bu erken adım ile avantajlı olduklarını belirtiyor.

Liberland, kripto paralar dışında diğer uygulamaları ile de dikkat çekiyor. Örneğin; muhasebe sistemi blockchain ile şeffaf bir şekilde takip edilebiliyor. Üstelik vatandaşların vergi ödemesi de tamamen gönüllülük esasına dayalı. Ancak daha fazla vergi ödemek, ülkenin geleceğinde daha fazla söz sahibi olmak anlamına geliyor.

Yenilikçi ve ilginç uygulamaları ile dikkat çeken Liberland, şimdiye kadar 600 bin vatandaşlık başvurusu almış durumda.

YORUMLAR