İki ayaklı robot teknolojisine yeni bir yorum

Medyaloji.net » teknoloji » İki ayaklı robot teknolojisine yeni bir yorum
İki ayaklı robot teknolojisine yeni bir yorum

Aerial-Biped adlı robot kafasındaki dörtdöner dron ile dengede dururken sanki iki ayaklı bir robotmuş gibi davranmaya programlandı.

İki ayaklı robot yapmak zor bir iş. Daima mükemmel bir denge tutturmanız gerek. Atlas gibi robotların yapabildiği etkileyici şeylere rağmen, robotunuzun devrilip elektronik kafasını zemine çarpma ihtimali bulunuyor. Peki robotun kafası bir dörtdöner dron olsa nasıl olurdu?

Tokyo Üniversitesi bu fikri Aerial-Biped adlı robotla hayata geçirdi. Bu robot aslında tam olarak iki ayaklı değil ancak sanki iki ayaklı bir robotmuş gibi davranmaya programlandı. Robotun bacaklarını, yürümeyi taklit eden ama gerçekten yürümeyen eğlenceli bir çift kukla gibi düşünebilirsiniz.

“Yürüyor gibi görünmesi yeterli”
Ekip IEEE’ye yaptığı açıklamada “Amaç dinamik hareketlilikle iki ayaklı yürüme görüntüsü yaratma yeteneğine sahip bir robot geliştirmek ve yeni bir görsel deneyim sunmak. Robot yürüme hareketini flamingo bacakları gibi çok ince bacaklarla gerçekleştirirken dinamik hareketliliği bozmuyor. Bu yaklaşım sıradan kullanıcıların, uzmanlık sahibi olmadan iki ayaklı robot yürüyüşü koreografisi yapabilmesini sağlıyor. Ayrıca iki ayaklı, yürüyen robotlara göre çok daha ucuz.” ifadelerini kullandı.

Robot, Ballu adlı havada süzülen zeplin benzeri kafası ve cılız bacaklarıyla hareket eden garip görünümlü robota benziyor. Yeni robot gerçekçi bir şekilde yürümeyi makine öğrenimi aracılığıyla öğrenmiş. Böylece aslında uçan bir sistem olmasına rağmen gerçekçi bir yürüme hareketi sergiliyor. Bu kesinlikle akıllıca bir proje ve özellikle tema parklarında (ya da dev bir iki ayaklı robotun insanların üzerine düşmesini istemediğiniz herhangi bir yerde) kullanışlı olabilir.

YORUMLAR