Hubble Uzay Teleskopu’nun annesi vefat etti

Medyaloji.net » iş dünyası » Hubble Uzay Teleskopu’nun annesi vefat etti
Hubble Uzay Teleskopu’nun annesi vefat etti

93 yaşında hayata veda eden astronom Dr. Nancy Grace Roman bilim dünyasında ve uzay araştırmaları alanında, en prestijli, en değerli bilim insanları arasında gösteriliyordu.

 Uzay çalışmalarında bir devrim olarak kabul edilen ve uzaya dev bir teleskop yerleştirerek uzak yıldızları gözlemeye imkan veren, bu sayede de evrenin daha önce hiç bilmediğimiz sırlarını keşfetmemizi sağlayan, güneş sistemi dışında gezegenlerin varlığını kanıtlayarak, insanoğlunun güneş sistemi dışında da yaşayabileceğini ispatlayan Hubble Uzay Teleskopu projesinin sahibi ve uygulayıcısı, NASA’nin ilk kadın yöneticisi olan bilin insanı Nancy Grace Roman, 93 yaşında vefat etti.

Bilimle dolu bir yaşam
93 yaşında hayata veda eden astronom Dr. Nancy Grace Roman bilim dünyasında ve uzay araştırmaları alanında, en prestijli, en değerli bilim insanları arasında gösteriliyordu. ABD başkanlarından ödül alan bir bilim insanı da olan Nancy Grace, NASA’da kadınların üst yöneticilik pozisyonlarına yükselebileceğini ve kadınların toplum tarafından uygun görülen klasik rollerinin dışına çıarak bilim alanında da çok değerli hizmetler verebileceğini kanıtlayan bir örnek olarak 1960’ların ABD’sinde çok bilinen, örnek gösterilen, ilham kaynağı olan bir isimdi.

Nancy Grace Roman, Hubble uzay teleskobunun dışında, dünyanın haritalandırılmasını sağlayan uydu network’ü üzerinde de yoğun emekleri olan, bugün dünyayı rahatça dolaşabilmemizi, GPS sistemleriyle, haritalarla şehirlerde yolumuzu bulmamızı kolaylaştıran projelerin yöneticiliğini de yapmasıyla tanınıyordu.

YORUMLAR