Huawei yaptırımlar için ABD’de mahkemeye gitti

Medyaloji.net » iş dünyası » Huawei yaptırımlar için ABD’de mahkemeye gitti
Huawei yaptırımlar için ABD’de mahkemeye gitti

Şirket kendine uygulanan yaptırımların kaldırılması için hukuk yoluna başvurdu

 Huawei, ABD hükümetinin ülkeye telekomünikasyon cihazları satmasını kısıtlayan kararının geçici olarak iptali için mahkemeye başvurduğunu açıkladı. Reuters’da yayımlanan habere göre, Huawei, ABD hükümeti aleyhindeki davayı Salı günü ABD’nin Teksas Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde açtı. Davaya gerekçe olarak ise bu kararın Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın (NDAA) anayasaya aykırı olması gösterildi. Geçtiğimiz yaz ABD Kongresi’nden geçirilen yasa, federal kurumlar ve bu kurumların yüklenicilerinin, Huawei’nin Çin hükümeti ile bağlarını vurgulamış ve millî güvenlik gerekçesiyle Huawei cihazlarının kullanmalarını yasaklamıştı.

Pompeo: Huawei’nin Çin devletiyle bağlantısı var

Huawei aleyhindeki defalarca reddetmiş ve Çin devleti, ordusu veya istihbaratı ile hiçbir bağlantılarının olmadığını açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Huawei’ye karşı baskıyı artırdı ve Fox Business Network’e verdiği mülakatta, “Huawei, Çin devletinin bir aygıtıdır. Şirketin Çin hükümetiyle derin bağlantıları var ve bunu ABD’lilerin kavrayabilmesi çok zor” dedi.

Huawei: Yasakla mücadele için yöntemleri gözden geçiriyoruz

Bütün iddialara karşılık bir değerlendirme de Huawei Baş Hukuk Danışmanı Glen Nager’den geldi. Glen Nager, Reuters’a yaptığı açıklamada, Eylül ayında her iki tarafın iddialarını dinlemek için bir duruşma yapacağını aktardı. Öte yandan, bazı hukuk uzmanları Huawei’nin görüşlerini mahkemede kabul görmeyeceğini öne sürüyor. Bu uzmanlara göre, millî güvenlikle ilgili davalarda ABD hükümetindeki diğer yasal merciler, hükme varırken diğer mahkemelerde verilen hükümlerin aksine karara vermeye istekli görünmüyor. Huawei Hukuktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Song Liuping de ABD’nin koyduğu yasakla ilgili mücadele yöntemlerini gözden geçirdiklerini ve bu yasağın bin 200 tedarikçi ile 3 milyar müşteriyi etkileyeceğini söyledi.

YORUMLAR