Hindistan 2022’de uzaya insan yollamayı planlıyor

Medyaloji.net » dünya » Hindistan 2022’de uzaya insan yollamayı planlıyor
Hindistan 2022’de uzaya insan yollamayı planlıyor

Hindistan'ın bağımsızlığının 72. yıl dönümünde konuşan Hindistan Başbakanı Narendra Modi ülkenin 2022'de uzaya astronot göndereceğini açıkladı.

Hindistan’ın bağımsızlığının 72. yıl dönümünde konuşan Hindistan Başbakanı Narendra Modi ülkenin 2022’de uzaya astronot göndereceğini açıkladı. Bu büyük bir haber çünkü Hindistan Gaganyaan adlı bu görevi gerçekleştirebilirse, Rusya, ABD ve Çin’in ardından insanlı uzay görevi gerçekleştirebilen dördüncü ülke olacak.

GSLV MK III roketi kullanılacak

NDTV’ye göre Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu (ISRO) birkaç yıl içinde üç adet astronotu uzaya göndermek istiyor. İlk görevin 40 ay içinde gerçekleşmesi ve 90 milyar Rupi’ye (7,42 milyar Lira) mal olması bekleniyor. İlk insanlı görevin planlama sürecinde, Jeosenkronize Uydu Fırlatma Aracı Mark III (GSLV MK III), üç kişilik bir mürettebatla Dünya’nın alçak yörüngesinde 5 ila 7 gün geçirebilecek şekilde düzenlenecek.

GSLV MK III Hindistan’ın ürettiği en güçlü roket. İlk kez 2017’de kullanılan roketle yörüngeye 3 bin 135 kg ağırlığındaki GSAT-19 internet uydusu gönderilmişti. Planlara göre roket, Hindistan’ın Andhra Pradesh eyaletinde bulunan Sriharikota fırlatma üssünden fırlatılacak. Aynı üs 2017’deki GSLV MK III görevi için de kullanılmıştı. Geçtiğimiz Şubat ayında tek seferde 104 uydu gönderilerek rekor kırılan Polar Uydu Fırlatma Görevi de aynı yerde gerçekleştirilmişti.

Planda değişiklikler olabilir

Ancak bu detaylar henüz netleşmiş değil. GSLV MH III ya da GSLV MK II henüz insan taşıma için onay almadı. ISRO’nun Times of India’ya yaptığı açıklamaya göre ise hala iniş için uygun bir alan aranıyor. ISRO, güvenlik açısından roketi etrafında yaşam olmayan bir alana indirmek istiyor.

ISRO’nun bu hamle oldukça büyük bir haber. 10 yıldan uzun bir süredir kağıt üzerinde mümkün olup olmadığı tartışılan bu görevde uzay ajansının ne kadar başarılı olacağını görmek ilginç olacak.

YORUMLAR