Haftada 4 gün çalışmak verimliliği arttırabilir mi?

Medyaloji.net » iş dünyası » Haftada 4 gün çalışmak verimliliği arttırabilir mi?
Haftada 4 gün çalışmak verimliliği arttırabilir mi?

Ücretinde herhangi bir eksilme olmadan haftada 4 gün çalışacak olmak pek çok çalışanın memnuniyetle kabul edeceği bir sistemken, işverenleri ise verimlilik ve üretim anlamında tedirgin edebilir

Peki bu teori gerçek hayatta sizce nasıl karşılık bulurdu? Kurumların başarı oranları ve üretkenliği nasıl değişkenlik gösterirdi? İzlanda’da yapılan bir araştırma kapsamında, ülkenin çalışan nüfusunun yüzde 1’inden fazlası, toplam ücrette herhangi bir azalma olmadan haftalık çalışma süresini 35-36 saate indiren pilot programa katıldı. Araştırmacılar, denemenin büyük başarıyla sonuçlandığını ve İngiltere’de de test edilmesi gerektiğini belirtiyor. Gelin araştırmanın çıktılarına birlikte göz atalım…

Üretkenlik ve refah arttı!

Uygulama, işçiler, ofis çalışanları, hastane ve sosyal hizmetler çalışanları dahil iş yerleri ve standart olmayan vardiya düzenlerinde 09.00-17.00 saatlerinde çalışan farklı gruplardan oluşturuldu.

Haftada 4 günü kapsayan çalışma denemesinin ardından İzlanda’daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ve İngiltere’deki Autonomy adlı düşünce kuruluşlarının yayımladığı ortak analiz, 2015’ten 2019’a kadar süren ve 2 bin 500’den fazla kişinin katıldığı denemelerin üretkenliği ve refahı artırdığını ortaya koyuyor.

Denemeye katılan işçilerin refahının bir dizi göstergede önemli ölçüde iyileştiği, stres ve tükenmişliğin yanı sıra sağlık, iş ve yaşam dengesinin hemen hemen pilot programa katılan tüm gruplarda önemli ölçüde iyileştiğini gösterdi.

Öte yandan, araştırmacılar, denemeye dahil edilen iş yerlerinin çoğunda üretkenlik ve hizmet sunumunun aynı kaldığını veya iyileştiğini gözlemledi.

İlerici değişim mümkün!

Alda araştırmacılarından Gudmundur D. Haraldsson, denemeye ilişkin yaptığı açıklamada, “İzlanda’da daha kısa çalışma haftası yolculuğu bize modern zamanlarda sadece daha az çalışmanın mümkün olduğunu değil, aynı zamanda ilerici değişimin de mümkün olduğunu gösteriyor” diyor.

“Kamu sektörü öncülük edebilir!”

Autonomy’de Araştırma Direktörü Will Stronge de bu çalışmanın, kamu sektörünün daha kısa çalışma haftalarının öncüsü olmaya hazır olduğuna ve diğer hükümetler için dersler alınabileceğini gösterdiğine işaret ederek “İzlanda, yerel konseyler ve İngiltere’de kamu sektöründe bunu uygulamayı düşünenler için gerçek hayattan harika bir örnek ortaya koyarak haftada 4 gün çalışmaya doğru büyük bir adım attı” diyor…

İngiltere’de haftada 4 gün çalışma önerisi bazı kesimler tarafından da destek buluyor. Ülkede muhalefetteki İşçi Partisi dahil farklı partilerden 45 milletvekili, geçen yıl hükümeti bu öneriyi incelemek için bir komisyon kurmaya çağıran önergeye imza atmıştı…

YORUMLAR
En çok okunan haberler