Google konum geçmişini kapatanları da izlemeye devam ediyor

Medyaloji.net » teknoloji » Google konum geçmişini kapatanları da izlemeye devam ediyor
Google konum geçmişini kapatanları da izlemeye devam ediyor

Google, kullanıcılarını Google Maps, hava durumu ve tarayıcı aramaları üzerinden takip ediyor. Herhangi bir uygulama sizi takip etmek için kullanılabiliyor.

Google’ın Konum Geçmişi seçeneğini kapattığınızda artık Google tarafından takip edilmediğinizi düşünebilirsiniz ancak bu doğru değil. Konum geçmişini kapatsanız bile Google dakika dakika nerede olduğunuzu takip edebilir, ev adresinizi hatırlayabilir ve gün içinde ziyaret ettiğiniz diğer noktaları kaydedebilir.

Associated Press, Google’ın kullanıcıları Google Maps, hava durumu ve tarayıcı aramaları üzerinden takip ettiğini söylüyor. Herhangi bir uygulama aktivitesi sizi takip etmek için kullanılabilir. Konum geçmişini kapatarak sadece Google’ın konumunuzu ve hareketlerinizi Zaman Çizelgesi özelliğine eklemesini engellemiş oluyorsunuz.

Zor da olsa kapatılabiliyor
Neyse ki Google’ın sizi takip etmesini engelleyecek bir yöntem var. Ayarlar menüsünden Web ve Uygulama Etkinliği seçeneğini kapatırsanız Google sizi uygulamalar ve internet aramaları üzerinden de takip etmeyi bırakıyor. Bu ayar varsayılan olarak açık geliyor. Ayar açık kaldığı sürece Google hangi zamanda hangi konumda olduğunuzu kaydedebilir. Daha önce kaydedilen bilgilerinizi myactivity.google.com adresinden silebilirsiniz.

Google, Konum Geçmişi özelliğinin amacı ve işlevinin kullanıcılara açıkça belirtildiğini söylüyor. Bir Google sözcüsü The Verge’e yaptığı açıklamada “Konum Geçmişi kullanıcıların istedikleri zaman dahil olabildikleri bir hizmet. Kullanıcılar kayıtları düzenleme, silme ve hizmeti tamamen kapatma seçeneklerine sahip. Haberde de anlatıldığı gibi, Konum Geçmişi kapatıldığında kullanıcılara daha iyi hizmet verebilmek için, Google aramalarından ve aldıkları yol tarifleri üzerinden konumlarını takip ettiğimizi açıklıyoruz.” diyor.

Yine de çoğu kullanıcının bu seçeneklerin nasıl çalıştığını ya da Web ve Uygulama Etkinliği menüsünden bu ayarı değiştirebileceklerini bilmiyor olması mümkün. Geçmişte teknoloji şirketleri bu tarz kafa karıştırıcı mahremiyet ayarları sebebiyle federal yetkililerle sorun yaşamıştı. ABD’li yetkililer Facebook, Uber ve Vizio gibi bazı teknoloji şirketlerini bu sebeple cezalandırmıştı.

Google bu konuda sabıkalı
Bu, Google’ın Konum Geçmişi servisi kapalı olsa da sizi takip ettiğine dair duyduğumuz ilk haber değil. Geçtiğimiz Kasım ayında Quartz’da yayımlanan bir haberde Android telefonların konum servisleri kapalı olsa bile yakınlardaki baz istasyonlarından konumunuzu belirleyip Google’a gönderdiği; bu uygulamanın SIM kartınızı çıkarsanız bile çalışmaya devam ettiği ifade edilmişti. Google daha sonra yaptığı açıklamada bu veri toplama uygulamasını geçtiğimiz yılın Aralık ayında durdurduğunu açıklamıştı. Bu kez durum biraz farklı. Konum baz istasyonlarından değil web hizmetlerinden algılanıyor. Ancak uygulamalara verdiği izinleri dikkatli inceleyen kişiler teknoloji şirketlerinin ne yaptığı hakkında bilgi sahibi olabilir.

YORUMLAR