Geleceğin girişimci çocuklarının yeni gözdesi: Steam

Medyaloji.net » medya » Geleceğin girişimci çocuklarının yeni gözdesi: Steam
Geleceğin girişimci çocuklarının yeni gözdesi: Steam

Yeni nesil öğrenme modeli STEAM’in temelinde düşünme, tahmin sürecini güçlendirme ve kritik çözüm yolları yatıyor.

Günümüzde 21’inci yüzyıl becerilerine sahip bireyler yetiştirmenin yolu STEAM eğitiminden geçiyor. Grup çalışmasıyla işbirliğini öğrenen, iletişimi güçlenen, kritik çözümler üretip farklı yollar arayabilen, yenilik yapabilen, kendine güvenen ve geleceğin mesleklerine hazır bireyler yetiştirmek STEAM'in amacı. Çocukların günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlara, ellerindeki materyallerle çözüm üretmelerini sağlayan STEAM, bu yıl ilk kez Türkiye’nin ilk çocuk şehri KidzMondo’nun Yaz Kampı’na dahil oldu.

STEAM; bilim, çevre bilimleri, sosyal bilimler, fen bilimleri, teknoloji, mühendislik, sanat, matematik disiplinlerinden oluşuyor ve herhangi bir ders konusu veya karşılaşılan günlük problem için bu disiplin dallarından faydalanılıyor. Çocuklar edindikleri bilgileri bir alandan diğer alana transfer edebiliyor, sağ ve sol beyinlerini aynı anda çalıştırabiliyorlar. Yine bu eğitim modeli ile çocuklar kendilerine olan özgüvenlerini artırırken, girişimcilik adına çalışmalarla kendilerini geliştirme fırsatı bulabiliyorlar. Ülkemizde, sanatın da içine katılmasıyla birlikte gelişmiş STEAM dersleri ile çocuklar eğlenerek öğreniyorlar.

“Öğrenme modeli değişen çocuklar için biz eğitmenler yeni öğrenme modellerini benimsemekteyiz” diyen yazar ve STEAM Öğretmeni Vivet Pitelon Sparkes, “STEAM, bir öğrenme ve eğitim modeli” diyor ve şöyle devam ediyor:

“STEAM yoluyla düşünmeyi öğrenen çocuklar her soruna birden fazla çözüm yoluyla ulaşacaklarını biliyorlar. Yeni yöntemler aramaktan çekinmiyor ve hayal güçlerini kullanıyorlar. STEAM bir yandan çocukların yaratıcı olmaları için çalışırken, diğer yandan girişimci olabilmeleri için olasılık sağlıyor. STEAM, 4C Eğitim modeline dayanıyor. Bu eğitim modeli çocukların gelişiminde önemli faydalar sağlıyor. Çocuklar yaptıkları aktivitelerle elde ettikleri bilgileri KidzMondo'da bulunan eğlenceli meslekler ve alanlarına transfer edebiliyorlar. Oyun alanına çıkmadan önce yapılan çalışmalar, çocukların o meslekle ilgili farkındalıklarını artırıyor. Bu da çocukların oyun oynarken daha çok zevk almalarını sağlarken, öğrenme süreçlerini pekiştiriyor.

STEAM eğitimini 5 yaşından itibaren her meraklı çocuk alabiliyor

STEAM eğitimini, KidzMondo Yaz Kampı süresince, 5 yaşından itibaren her meraklı çocuk alabiliyor. Çocuklar, STEAM Eğitimi boyunca aldıkları bilgileri KidzMondo meslekleri ile birleştirerek eğlenirken öğreniyorlar.

Çocuklar gelecekteki mesleklere hazır olacak

“Eğitimimizin temelinde düşünme, tahmin sürecini güçlendirme ve kritik çözüm yolları yatıyor” diyen Sparkes,  “Bunu deneyimleyen çocuklar gelecekte hangi meslek olursa olsun kendilerini hazır hissedecek ve farkındalıkları yönünde meslek seçiminde bulunacaklardır” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Gelecekte kodlama, bilgisayar datası ile ilgili her meslek, sosyal medya yöneticiliği, bilgisayar desteği ile yönetilebilecek hayat kurtaran meslekler, şu anda henüz olmayan ama günümüz çocuklarının yani geleceğin neslinin ortaya çıkaracağı her meslek için çocuklarımız hazır olacaklar”.

YORUMLAR