EXPO 2021 Hatay'ın tarihini tanıtacak!

Medyaloji.net » kültür/sanat » EXPO 2021 Hatay'ın tarihini tanıtacak!
EXPO 2021 Hatay'ın tarihini tanıtacak!

EXPO 2021'e "Medeniyetler Bahçesi" temasıyla ev sahipliği yapacak

Onlarca yemek ve tatlı çeşidinin yanı sıra tarihi değerleri ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken Hatay'da, gelecek sene düzenlenecek EXPO için hazırlıklar sürüyor.

Organizasyonla ilgili çalışmaların bir bölümünün tamamlandığı kente EXPO için gelecek yerli ve yabancı turistler, hazırlanacak botanik bahçelerinde hem gastronomi kentinin lezzetlerini tadabilecek hem de tarihi ve kültürel değerlerini tanıyacak.

EXPO için iki ayrı bölge düşündüklerini belirten Lütfü Savaş, şöyle konuştu:

"Birisi Antakya ve Defne'nin üzerinde 250 dekarlık alan, diğeri de İskenderun'da Karağaç bölgesinde. Karağaç'taki alanımızın gastronomi bölümünün yüzde 50'si tamamlandı. Normal inşaatın da yüzde 70'indeyiz. Antakya bölgesinde ise inşaatın yüzde 60'ını bitirmiş durumdayız. Bunu aralık ayında bitirmeyi planlıyoruz. Yeşil alan konusunda da çalışmalarımız başlamış durumda. İnşaat devam ederken, çalışmaların zarar vermeyeceği bölgelerde fidanlarımızı da dikmeye başladık."

Savaş, her şeyin planlandığı gibi gittiğini, kentin 1 Nisan 2021'de EXPO'ya hazır olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

"Bu bahçede 2 bin civarında bitkimiz olacak. Bunların 300 civarı Hatay'a ait endemik bitkiler. Biz EXPO'nun içini öyle bir doldurduk ki 6 aylık EXPO sürecinden sonra da burası hayatta kalsın, insanlar buraya ticarete, eğitime, eğlenceye, kültürel faaliyetlere, 7'den 70'e gitsinler istedik. Antakya'daki alanda bir gastronomi köyümüz var. Yanında 2 doğal sebze üretme yerimiz olacak. Buradaki ürünler organik olacak, gastronomi mutfağında pişirilecek. Bu alanda aynı zamanda 3 bin 500 kişilik amfi tiyatromuz var. 3 bin metrekarede Hatay'daki 13 medeniyeti tasvir eden mozaik çalışmamız olacak. Bunların yanında Uğur Mumcu Meydanı'ndan çıkartmış olduğumuz 5. yüzyıla ait bir kilise ve kalıntılarının olduğu arkeoparkımız olacak."

Savaş, bu alanlarda ayrıca ülke ve şehirlerin bahçelerinin yer alacağını anlatarak, "Burada bir de eğlence yerimiz var. Yine her yaştan insanımızın eğleneceği merkez olacak. EXPO alanlarında isteyen gelip kültürel faaliyet yapacak, isteyen botanik bahçelerini gezecek, isteyen diğer il ve ülkelerin bahçelerini gezecek, yemek yiyecek, tarihi değerlerimizi görecek." ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR