E-ticarette yeni bir dönem!

Medyaloji.net » teknoloji » E-ticarette yeni bir dönem!
E-ticarette yeni bir dönem!

Corona virüs ile yaygınlaşan ‘evde kal' hareketi, hem tüketicilerin hem de perakendecilerin dijitalleşmesini zorunlu hale getirmiş oldu.

Corona virüs salgını nedeniyle birçok ülkede alışveriş merkezleri kapatıldı ve marketlerin çalışma saatlerinde düzenlemelere gidildi. Hareketliliği azaltmak için alınan bu önlemler, zorunlu şekilde neredeyse herkesin e-ticarete yönelmesine neden oldu. İhtiyaç karşılamak için bile dışardan çıkmakta tedirginlik yaşanması, e-ticarette yeni bir dönemin başlamasına neden oldu.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından paylaşılan verilere göre Türkiye’de e-ticaretin perakendedeki payı yüzde 4-5 iken, koronavirüs salgınıyla birlikte 5-6 katlık bir artış yaşandı.

Corona virüs nedeniyle herkesin hijyene daha fazla önem vermesi, hijyen ürünlerinin e-ticaretteki payını da artırdı. Ülkemizde hijyen ürünlerindeki satışlarda yaklaşık 2 kat artış yaşandı. Sabun, dezenfektan ve kolonya ülkemizde en çok satılan hijyen ürünleri oldu. Stackline isimli internet sitesinin ABD’de yaptığı araştırmaya göre ise hijyen kategorisindeki satışlarda yüzde 670 oranında artış yaşandı ve bu kategoride en çok satılan ürün eldiven oldu. Stackline verilerinde hijyen ürünlerinden sonra ikinci sırada ise ekmek yapma makineleri yer aldı. İnsanların evlerinde ekmek yapmaya başlamasıyla, ekmek yapma makinelerine olan talepte yüzde 652 oranında artış yaşandı.

Evde geçirilen sürenin artmasıyla, hobi ürünlerine olan talep de arttı. Özellikle puzzle ve kitap satışlarında yüzde 25 ila 60 oranında bir artış yaşandı. Birçok ülkede yurtdışı ve yurt içi seyahatlerin kısıtlanması/yasaklanması ile uçak bileti satışları neredeyse durdu. Seyahatlerdeki kısıtlamayla, valiz satışlarında yüzde 77, fotoğraf makinesi satışlarında ise yüzde 64 oranında düşüş yaşandı. Benzer şekilde bu dönemde temel ihtiyaçların dışında kalan giyim ve teknoloji sektöründe de satışlarda düşüş yaşandı.

Corona virüs aslında bu yönüyle hem işletmeler hem de tüketiciler için dijitalleşmeyi zorunlu hale getirdi. Bu dönemde birçok perakendeci, ilk kez internetten sipariş almaya başladı. 

YORUMLAR