Dünya benzeri yeni bir gezegen daha keşfedildi

Medyaloji.net » medya » Dünya benzeri yeni bir gezegen daha keşfedildi
Dünya benzeri yeni bir gezegen daha keşfedildi

Güneş sistemi dışında, Dünya’ya çok benzeyen ve Ross 128 adlı kırmızı cüce yıldız etrafında dönen Ross 128 b adlı bir dış gezegen keşfedildi.

Ross 128, bize 11 ışık yılı uzaklıkta, aktif olmayan bir kırmızı cüce yıldız. Fakat Ross 128, Ross 128 b’yi de beraberinde sürükleyerek Dünya’ya doğru hareket ediyor ve sadece 79 bin yıl içinde Güneş sistemine en yakın yıldız olacağı tahmin ediliyor. En eski insan kalıntılarının yüz binlerce hatta milyonlarca yıl önce yaşadığını düşünürsek, Ross 128 b Dünya’ya en yakın dış gezegen haline geldiğinde insan ırkının hala Dünya’da dolanıyor olacağını düşünmek çok da uçuk bir düşünce değil. Gelişmiş teknikler sayesinde gezegenin kütlesi ya da çevresinde döndüğü gezegene uzaklığı gibi temel özellikler tespit edildi. Gezegenin keşfiyle ilgili yazılan “A temperate exo-Earth around a quiet M dwarf at 3.4 parsecs” başlıklı makale Astronomy and Astrophysics adlı dergide yayımlandı.

Gezegendeki sıcaklıklar Dünya’nınkine yakın

Ross 128 b’deki sıcaklıkların -60 ila 20 °C olduğu tahmin ediliyor. Gezegende su olup olmadığına karar vermek için daha detaylı araştırmalar gerekiyor. Eğer Ross 128 b’nin atmosferi varsa, Proxima b ya da TRAPPIST-1 gibi gezegenlere oranla daha iyi bir yaşam alanı oluşturabilir. Gök bilimciler gezegenle ilgili daha fazla bilgi edinmek için Ross 128 b’nin atmosferindeki (tabii bir atmosferi varsa) biyogöstergeleri araştıracak. Biyogösterge örneklerinden biri, atmosferde bol miktarda oksijen olması. Bunları araştırmak için şu anda kullanılanlardan daha büyük teleskoplar gerekiyor. Neyse ki Giant Magellan Telescope (Dev Macellan Teleskobu) ve Extremely Large Telescope‘un (Aşırı Büyük Teleskop) 2020’li yıllarda tamamlanması bekleniyor. Gök bilimciler bu teleskoplar sayesinde Ross 128 b’yi direkt olarak gözlemleyebileceklerini söylüyor.

YORUMLAR