Drone teknolojisi gittikçe gelişiyor

Medyaloji.net » teknoloji » Drone teknolojisi gittikçe gelişiyor
Drone teknolojisi gittikçe gelişiyor

Microsoft'un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens ile birlikte kullanılan drone, bir tür X-ray görüşü sağlayarak duvarların ardını görmeyi mümkün kılıyor.

Okan Erat öncülüğünde Graz Teknoloji Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, artırılmış gerçeklikten faydalanarak, drone’ları eğitimli olmayan bir kullanıcının da kolayca kontrol edebileceği uzaktan kameralara dönüştürmeyi amaçlıyor.

Drone, Microsoft’un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens yardımıyla, bir tür X-ray görüşü sağlıyor. Böylece duvarların ardında ne olduğunu görebiliyorsunuz.

Sistemin etkililiğini test etmek isteyen araştırmacılar, katılımcıların uzaktan yapılan birtakım görevleri yerine getirmesini istedi. Örneğin; drone’un kamerasından yansıyan monitörden bir metin okunması veya drone’u belirli bir noktaya yerleştirmek gibi. Katılımcılar bu görevleri ya artırılmış gerçeklik sistemiyle ya da daha geleneksel bir seçenek olan uzaktan kumandayla yaptılar. Katılımcılar çoğunlukla artırılmış gerçeklik seçeneğini tercih etti ve görevleri iki kat daha hızlı şekilde tamamladı. Bu yöntemi tercih edenler, artırılmış gerçeklik sisteminin kendilerini ortamdaymış gibi hissettirdiğini ve drone’u daha doğru ve doğal şekilde kontrol etmelerini sağladığını belirtti.

Bu çalışmanın bir sonraki adımı, takip etme ve çevresel modelleme gibi işlerin gerektirdiği harici yardıma duyulan ihtiyacı azaltmak. Çünkü bunlar duvarın ötesini gösteren drone’un gerçek hayatta kullanımını engelleyen en önemli unsurlar. Ancak bunlar çözülebilir sorunlar ve drone’lar iyileştirilip daha da ucuz hale geldikçe (artırılmış/sanal gerçeklik sistemleri de aynı şekilde) bu tür sistemlerle gerçek hayatta karşılaşma ihtimalimiz artıyor.

 

YORUMLAR