‘Daralan’ seramik sergisi 24 Kasım kapılarını açıyor

Medyaloji.net » medya » ‘Daralan’ seramik sergisi 24 Kasım kapılarını açıyor
‘Daralan’ seramik sergisi 24 Kasım kapılarını açıyor

Seramik eserlerinde hem izleyiciye yeni öyküler anlatmayı hedefleyen Buket Acartürk’ün ‘Daralan’ seramik sergisi 24 Kasım kapılarını açıyor.

Buket Acartürk, 2000’li yılların başından itibaren belirlediği konusal bağlamlar içerisinde ürettiği seramik eserlerinde hem izleyiciye yeni öyküler anlatmayı, hem de malzemenin işlevsel olanaklarını geliştirmeyi sürdürdü. Karınca imgesini önceki sanat üretimlerinde kavramların doğrudan veya dolaylı anlatımlarında esas bağlayıcı unsur olarak kullanan Acartürk, “DARALAN” isimli bu yeni sergisinde ise imge (karınca) özelinde devam eden başkalaşım ve dönüşüm olgusunun aldığı yeni boyutun örneklerine yer veriyor. Sergi isminin ima ettiği sıkışmışlık/baskı duygusu ve form dilinin evrildiği fasit daire biçimi, sanatçının yaşadığımız coğrafyada yaşanan sosyal ve politik sorunların yarattığı kısır döngü duruma işaret etmektedir.

Fasit daire ile birlikte kullanılan karınca imgesi, yalnızca çemberin içerisinde dönüp dolaşıp aynı noktaya gelmeyi değil aynı zamanda oradan çıkabilmenin yollarının da olduğuna işaret ediyor.

DARALAN’ da, fasit dairenin boğucu etkisini yaratıcılıklarıyla dağıtıp parçalayan varlıklar olarak karıncalar birer esin abidesi oluyorlar. Tekinsiz bir ortamda ve tehlike karşısında “haydi değiş!” der gibi üzerinde gezindiği formun kendisine dönüşen bu varlıklar baskılar ve sıkıntılardan dar/alan insanlığa çok şey anlatıyorlar.

Plastik yapıt dilinin en güçlü aktarıcılarından olan seramik malzeme Acartürk’ün eserlerinde elle biçimlendirilerek, kalıplara dökülerek veya tornada çekilerek konusal sınırlar içinde alabileceği her türlü form çeşitliliğine ulaşabiliyor. Sergi kapsamında kullanılan renk, porselenin baskın beyazı ve diğer kil çeşitlerinin kendi doğal renkleri, ifade edilen sıkışmışlık duygusuna vurgu yapıyor.

Karınca imgelemi bağlamında anlam ve içeriğin gereksindiği yön ve eksende seramik formun işlendiğini ve zengin bir biçimselliğin yakalandığı görülüyor. Acartürk, hayvan/böcek dünyası üzerinden insanlığa çağrı yapmaya ve önermeler sunmaya devam ederken, diğer yandan ise toplumsallığın bir parçası olan bireyin değişen ruh halini bir barometre gibi ölçüyor.

24 Kasım Cuma Günü saat 18:00'da gerçekleşecek olan açılışı tüm sanatseverler katılabilecek.

YORUMLAR