Çocuğun gözleri ne renk olsun?

Medyaloji.net » dünya » Çocuğun gözleri ne renk olsun?
Çocuğun gözleri ne renk olsun?

Kaliforniya'da bir klinik modern genetik görüntüleme teknolojilerini kullanarak ebeveynlerin çocuğun göz rengini seçmesine imkan veriyor.

Ortaokulda genleri öğrenirken Punnett kareleri adı verilen çizimi görmüş olabilirsiniz. Bu çizimde anne ve babadan gelen genlerin baskınlık ve çekinikliğine göre çocuğun göz renginin (ya da herhangi başka fiziksel özelliğinin) nasıl belirlendiği anlatılıyor. Punnett karelerine kendi anne babanızın göz rengi verilerini girip, sizin sahip olma ihtimaliniz olan göz rengini belirleyebilirsiniz. Aynı şekilde çocuk sahibi olmak isteyen bir çift, kendi göz renklerini yazarak çocuklarının sahip olma ihtimali bulunan göz renklerini görebilir.

Şimdi Kaliforniya’da bir klinik aynı tekniği ve bazı modern genetik görüntüleme teknolojilerini kullanarak ebeveynlerin sahip olacakları çocuğun göz rengini seçmesine imkan veriyor.

Fertility Institutes adlı klinik, embriyoların hastalık taşıyıp taşımadığını belirlemek için kullanılan teknolojiyi, çocukların göz rengi için de kullanmaya başladı. Ebeveynler bir çok embriyo arasından, istedikleri göz rengine sahip olanı seçebiliyor.

Tabii ki ebeveynler nesillerdir sadece kahverengi göz rengine sahip ailelerden geliyorsa çocuğun sihirli bir şekilde mavi göze sahip olması mümkün değil. Bu yöntem, istenilen göz rengine sahip olma ihtimali altıda birden fazla olan çiftlerde uygulanabiliyor.

Etiğe uygunluğu tartışmalı

Doğmamış bir çocuğun göz rengini seçmek etik olarak gri bir alanda yer alıyor. Göz rengi seçmek belki zararsız bir uygulama olabilir ancak bugün göz rengini seçen ebeveynlerin yarın daha uzun boylu ya da daha zeki çocuklar seçmek istemesi çok da beklenmedik bir gelişme olmaz.

Bu teknolojiler geliştikçe, toplum olarak yeni doğacak çocukların hangi özelliklerine karar verebileceğimize karar vermemiz gerekiyor. Siz bu tartışmanın neresinde yer alıyorsunuz? Sizce çocuklar doğmadan önce hangi özelliklerine karar verilebilir?

YORUMLAR
En çok okunan haberler