Çin, Silikon Vadisi’ndeki beyinlerin peşinde

Medyaloji.net » dünya » Çin, Silikon Vadisi’ndeki beyinlerin peşinde
Çin, Silikon Vadisi’ndeki beyinlerin peşinde

ABD ile çok sert bir rekabet içinde olan Çin, Silikon Vadisi’ne doğru olan beyin göçünü kendine çevirmek için sert önlemler almaya başladı.

Tüm dünyadan yetenekli öğrencilere devlet bursları sağlamaya başlayan Çin aynı zamanda öğrenciler için çok ucuz yaşam koşulları sağlamasıyla da yetenekli öğrencilerin yeni tercihi olmaya başladı. Özellikle yapay zeka alanında çalışma yapacak beyinleri kendine çekmeye çalışan Çin’de eğitim gören her öğrenci, yana yakıla yapay zeka uzmanı arayan, yeni mezunları kapıdan çıktığı anda çekip alan Silikon Vadisi için büyük bir kayıp anlamına geliyor.

Çin’de üst düzey bir üniversitede kaliteli bir öğrenimin yıllık ücreti 6 bin dolar seviyesinde bulunuyor. Fakat ABD’de teknoloji alanındaki iyi bir eğitim almak için MIT’i tercih eden öğrenciler yılda 50 bin dolar ödemek zorunda. Bu 9 katlık fark sadece burslu öğrencilerin değil, parasını verip eğitim almak isteyen öğrenciler için de Çin’i cazip kılıyor.

Silikon Vadisi çalışanlarının çocuklarına teknoloji yasak
Dünya teknoloji sektörünü yönlendiren dev teknoloji şirketlerinin merkez Silikon Vadisi'ndeki profesyoneller arasında ilginç bir trend ortaya çıktı. Çocuklara teknoloji yasak Teknoloji sektörünün çalışanları, çocuklarının teknolojiyle bağlantısını sınırlamaya başladı. Hızla yayılan bu trende ...

Silikon Vadisi şimdi öğrencilerini Çin’e kaptırmaya başladığı için panik yaşamaya başlamış durumda ve öğrencileri tekrar ABD’ye çekmek için neler yapılacağını tartışıyor ancak yüksek öğrenim maliyetleri ile yaşam pahalılığına çözüm bulunmadıkça ABD’de eğitim görmek isteyen öğrencilerin sayısını artırmak kolay olmayacak.

YORUMLAR