Çin akıllı telefon pazarı küçüldü

Medyaloji.net » iş dünyası » Çin akıllı telefon pazarı küçüldü
Çin akıllı telefon pazarı küçüldü

Küçülmenin en önemli nedeni tüketicilerin akıllı telefonlarını yenileme sürelerinin uzaması.

Araştırma ve danışmanlık firması Counterpoint’in araştırmasına göre, Çin’de akıllı telefon pazarı bir yılda yüzde 9 küçüldü. Şirketin araştırmasında Çin’de yılın ikinci yarısında satılan akıllı telefon sayısının 98 milyon olduğu belirtiliyor.

Counterpoint’in araştırmasında dünyanın en büyük akıllı telefon pazarının Çin olduğu aktarılıyor. Çalışmaya göre, Çin piyasasının en büyük beş akıllı telefon markası şu şekilde sıralanıyor: Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi ve Apple. Samsung ise bu beş markanın ardından 6. sırada karşımıza çıkıyor.

Beş markanın pazar payları ve satışları

Bu beş markanın bu çeyrek itibarıyla satış adetleri şu şekilde gerçekleşti: Huawei (35,2 milyon), Oppo (18,7 milyon), Vivo (18,5 milyon), Xiaomi (11,5 milyon) ve Apple (5,8 milyon). Samsung bu markaların ardında 800 bin satışla 6. oluyor. Bu rakamlar paralelinde markaların pazar payları şu şekilde gerçekleşiyor: Huawei (yüzde 36), Oppo (yüzde 19), Vivo (yüzde 19), Xiaomi (yüzde 12) ve Apple (yüzde 6). Samsung’un payı da yüzde 1 seviyesinde görünüyor. Bu rakamlar Çün’de beş üreticinin pazarda yüzde 92 paya sahip olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca Oppo ve Vivo’nun ikincilik için kıyasıya bir rekabet içinde olduğu ortada.

Düşüşün gerekçesi, ekonomideki yavaşlama

Araştırmayla ilgili bir değerlendirme yapan Counterpoint Research Araştırma Direktörü James Yan, “Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarında geçtiğimi yıl satışlar durgundu. Çin’deki ekonomik yavaşlama, tüketicilerin telefon yenileme sürelerini uzattı. Bu durgunluğun en önemli gerekçesi, ekonomideki yavaşlama oldu” dedi.

YORUMLAR