Çeviriler yapay zekaya emanet

Medyaloji.net » facebook » Çeviriler yapay zekaya emanet
Çeviriler yapay zekaya emanet

Popüler sosyal medya servisi Facebook’ta her gün yapılan 4,5 milyar yabancı dil çevirisi artık tamamen yapay zeka tarafından gerçekleştiriliyor.

Daha önce ifade bazlı, sabit çeviri modelini kullanan Facebook, artık farklı diller konuşan 2 milyar insanın birbiriyle anlaşması için çok daha isabetli ve doğru çeviriler yapan yapay zeka mekanizmasını devreye aldı.

Yapay zeka ile çeviri sistemi daha önce Google’ın popüler Tercüme servisinde kullanılmaya başlamıştı ve Google bu denemeden hiç beklemediği kadar olumlu sonuçlar aldı.

Öyle ki, Google’ın yapay zeka uzmanları Tercüme servisinde işlem yapan yapay zeka servisinin henüz kendisine öğretilmemiş olan diller arasında çeviri yapmayı öğrendiğini, bunu da, bilmediği dilleri bildiği dillere çevirip oradan bir başka bilmediği dile tercüme yaparak gerçekleştirdiğini fark etmişlerdi.

Facebook’un yapay zeka sistemi ise önceki ifade bazlı sistemden farklı olarak çevirileri kelime veya cümle çevirerek değil, bütün olarak tüm çeviri metnini inceleyerek, tüm metnin hangi anlama geldiğini ve nasıl yorumlanacağını analiz ederek çeviri yapıyor. Böylece çeviri metni içinde birbirinden kopuk, okuması/anlaması zor ifadeler ortaya çıkmadan, doğal bir çeviriye ulaşmak mümkün olabiliyor.

YORUMLAR