Cep telefonu verileriyle Parkinson teşhisi

Medyaloji.net » dünya » Cep telefonu verileriyle Parkinson teşhisi
Cep telefonu verileriyle Parkinson teşhisi

İsviçreli araştırmacılar, geliştirdikleri akıllı telefon uygulaması ile Parkinson teşhisinde yüzde 85 başarı yakaladı.

Parkinson hastalığı kişinin hareketlerini etkileyen bir nörolojik gerileme hastalığı. Dünya genelinde 10 milyondan fazla kişiyi etkileyen hastalık her yıl yaklaşık 60 bin kişide teşhis ediliyor. Erken teşhis hastalığın ilerlemesini engellemeye yardımcı olabiliyor ancak bunu yapmak çok kolay değil. Bugüne kadar Parkinson’u teşhis edebilecek belirli bir test geliştirilemedi.

Teşhis için akıllı telefon kullanımı incelendi
İsviçre’de Zürih Robotik ve Zeki Sistemler Enstitüsü’nde çalışan araştırmacılar, bu hastalığın tespiti için akıllı telefon verilerinin kullanılabileceğini düşünüyor. Bir akıllı telefon uygulaması halinde hazırlanan testler sırasında kişinin nasıl hareket ettiğini inceleyen ve verileri kaydeden yapay zeka daha sonra bu verileri Parkinson belirtileri ile karşılaştırıyor. Böylece kullanıcının Parkinson hastası olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanıyor.

John Hopkins Üniversitesi ve Londra Üniversitesi de daha önce benzer çalışmalar yürütmüş ve HopkinsPD ve CloudUPDRS adlı uygulamaları geliştirmişti.

Zürih araştırmacıları Parkinson hastalığında yanlış teşhisin yaygın olduğunu, bunun sebebinin Parkinson’un belirtileri ile diğer bazı hastalıkların belirtilerinin benzerlik taşıması olduğunu söylüyor.

Günümüzdeki yöntemlerden daha isabetli
Araştırmacılar yeni çalışma için 1853 kişinin verilerinden faydalandı. Çalışmaya katılan kişilerin hareket, konuşma, parmak kullanımı ve mekansal hafıza gibi yetenekleri incelendi. Çalışmaların ardından ekip 300 yürüme, 250 ses, 400 dokunma ve 25 hafıza testinden örnekler aldı. Elde edilen sonuçlar tahmin modeline verildi. Daha sonra bir kanıt birleştirme modeli (EAM) ve tekrar eden yapay sinir ağı bir teşhis skoru sundu. Uygulama ayrıca elde edilen sonuçlarda en çok hangi testlerin etkili olduğunu da gösteriyor. Böylece, hastayı muayene eden doktor, bir hastada yüksek skor alınmasının nedenlerini biliyor ve bunlara odaklanabiliyor.

Neticede EAM, normalde Parkinson’u tespit etmek için kullanılan yöntemlerden daha yüksek başarı elde etti. Yüzde 85 doğru teşhis oranıyla çalışan uygulama, günümüzde kullanılan yüzde 75 başarılı yöntemlere göre daha etkili olduğunu kanıtladı. Araştırmacılar gelecekte hastalardan elde edilecek daha fazla veriyle birlikte daha doğru sonuçlar elde edilebileceğini söylüyor.

YORUMLAR