Bitcoin’i Elon Musk mı icat etti?

Medyaloji.net » teknoloji » Bitcoin’i Elon Musk mı icat etti?
Bitcoin’i Elon Musk mı icat etti?

Bitcoin Elon Musk’ın icadı olabilir mi? Son bir yılda %750 değer kazanan Bitcoin’i kimin yarattığı sorusu hala gizemini korurken internette bu iddia yayılmaya başladı.

İnternette hızla yayılan tartışmaya göre, Bitcoin’i Elon Musk’ın yaratmış olması ihtimali çok yüksek görünüyor. İddiayı dile getiren ve internette yayılmasını sağlayan kişi ise eski bir SpaceX mühendisi. Bu mühendisin iddialarına göre, şirket içindeki söylentiler ve şirkette çalıştığı sırada topladığı bazı delillere göre, Musk Bitcoin’i yaratan kişi.

Peki gerçekten böyle mi? Musk’ın neden Bitcoin ile bağlantılandırıldığını daha detaylı inceleyelim.

Kimsin sen Satoshi Nakamoto?

Bitcoin’i yaratan kişi, dijital paranın ilk dönemlerinde kendini forumlarında Satoshi Nakamoto olarak tanıtıyordu. Ancak Bitcoin beklentilerin çok üzerinde ilgi görüp değer kazandığında Nakamoto ortadan kayboldu ve gerçekte kim olduğu sorusunun cevabı hala bulunamıyor.

Ancak, 2008’de Bitcoin’in ve blockchain teknolojisinin açıklamasının yapıldığı, Nakamoto tarafından yazılan makalelerde çok ileri düzeyde ekonomi ve kriptoloji bilgisi dikkat çektiği için, bu alanlarda uzman olan Musk da şimdi Nakamoto olabileceği şüphesiyle mercek altına alındı.

 

Musk, bilindiği gibi, dijital dünyada ilk çıkışını PayPal servisini kurarak yaptı. Dijital para alışverişine imkan veren bu servis o kadar tutuldu ki, PayPal kısa sürede CIA’in teknoloji yatırımları yapan capital şirketinden yüklü yatırımlar aldı ve Musk bir anda Amerikan derin devletinin en gözde girişimcileri arasına yükseldi ki Musk’ın bu sayede, henüz çok genç bir adam olmasına rağmen kısa sürede NASA’ya uzay gemileri yapan bir şirket kurması, ABD’nin petrole olan bağımlılığını ortadan kaldıracak elektrikli otomobil üreticisi konumuna geldiği düşünülüyor.

Ayrıca Bitcoin’in kaynak kodlarının C++ ile yazılmasıl da gözleri Musk’a çeviriyor zira Musk’ın C++ dilinde olağanüstü bir uzmanlığı bulunuyor. O kadar ki, Musk’ın NASA’ya uzay gemisi üreten şirketi SpaceX, uzay gemilerinin yazılımlarında C++ dilini kullanıyor. Ayrıca Musk’ın gençlik dönemlerinde geliştirdiği internet servislerinde ve uygulamalarda C++ dilini kullandığı biliniyor.

ABD devletinin son dönemde, Bitcoin’e karşı yumuşayan bakışı ve ABD’yle karşı cephelerde yer alan Rusya ve Çin gibi devletlerin ise Bitcoin’i aniden yasaklamaya karar vermeleri, Bitcoin’in arkasında kimliği belirsiz bir Japon yazılımcının değil, bizzat ABD devletine çok yakın bir “dahinin” durduğu şüphesini doğuruyor.

ABD derin devletine çok yakın olan ve Bitcoin gibi bir sistemi tasarlayabilecek potansiyele sahip dahiler listesinde ise Bill Gates, Mark Zuckerberg ve Elon Musk’ın ismini saymak mümkün. Ancak Bill Gates ve Zuckerberg’ün karakter yapısının bu kadar gizli bir operasyonu yürütmeye uygun olmadığının da altı çiziliyor.

Musk’ın ise tüm çalışmalarını çok büyük gizlilik içinde yürütmesi, CIA’in yatırım fonları ile iş ortaklıklarının bulunması, daha önce PayPal gibi dijital para transferi konusunda devrim yaratmış bir işin yaratıcısı olması, Bitcoin gibi dünyadaki finansal sistemi kökünden değiştirebilecek bir devrimin arkasındaki isim olabileceği şüphelerini güçlendiriyor.

Bitcon’in çıkış tarihinin, 2008’deki büyük finansal krizle örtüşmesi de şüpheleri artırıyor. Musk’ın dünyadaki sorunları çözmek üzere kendine görev biçen kişiliği iyi biliniyor. Dünyanın dijital para transferine ihtiyacı olduğunda PayPal’ı kurdu. Dünyanın elektrikli otomobil devrimine ihtiyacı olduğunu düşündüğünden, Tesla’yı kurdu. İnsanlığın uzaya rahatça gidip gelebilmesi gerektiğinin konuşulduğu, NASA’nın uzay gemisi inşaa etme yarışmaları düzenlediği yıllarda SpaceX’i kurdu. İnsanlığın hızlı ve güvenilir toplu taşıma sistemlerine ihtiyacı olduğunu fark edip eskiyen tren ve uçak ulaşım sistemine rakip olarak Hyperloop’u yarattı. Her gün işine gidip gelirken trafiğe takılmaktan bunalınca, yer altından arabaları taşıyacak akıllı raylı sistemleri kurmayı hayal etti ve Boring Company’i kurdu.

Dolayısıyla 2008’de ABD’de bankacılık sisteminin çöktüğüne dair tartışmalar yaşanırken Musk’ın sıkı bir araştırma yaparak hiçbir bankaya veya merkezi otoriteye bağlı olmayan Bitcoin’i icat etmiş olmasının yüksek ihtimal olduğu düşünülüyor.

Peki kendini neden sakladı ve saklıyor?

Bitcoin’in merkezi otoriteye karşı bir başkaldırma özelliği olduğunu unutmamak gerekiyor. Dünyada herkesin Bitcoin kullanması durumunda devletlerin vergi toplaması imkansızlaşır ve devletlerin vatandaşlarını finansal varlıkları üzerinden takip ederek kontrol altında tuttukları mekanizma çöker. Musk’ın en başta, devlet kurumları ile çatışmak istemediği için kendini anonim tuttuğu, Bitcoin değer kazandıkça da bu sistemi çözmek ve Bitcoin’i kendi avantajına kullanmak isteyen kötü niyetli organizasyonlardan korunmak amacıyla saklandığı düşünülüyor. Öte yandan 2013 sonrasında ABD’nin Bitcoin’i aniden sahiplenerek desteklemesi, Musk ve ABD devleti arasında Bitcoin’i geliştirmek üzere gizli bir anlaşmanın yapıldığına dair şüpheleri güçlendiriyor.

Ve o garip tweet

Ayrıca Musk’ın 2014 yılında kendini Nakamato olarak tanıtan Avustralyalı bir yazılımcının haberi üzerine Twitter’da attığı alaycı Tweet de şaşkınlık yaratmıştı. Şimdi o Tweet’in anlam kazandığı görülüyor.

@X4NWO Well, now that Satoshi Nakamoto has been discovered, I guess it is case closed … :)

— Elon Musk (@elonmusk) March 14, 2014
Ne dersiniz? Satoshi Nakamoto aslında Elon Musk olabilir mi?

YORUMLAR