Bakanlıktan Wikipedia açıklaması!

Medyaloji.net » teknoloji » Bakanlıktan Wikipedia açıklaması!
Bakanlıktan Wikipedia açıklaması!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel'in Wikipedia'ya ilişkin olarak verdiği soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yanıt verildi...

 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel'in Wikipedia'ya ilişkin olarak verdiği soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yanıt verildi.

Gelen yanıtta, “Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceği öngörülmektedir” denildi.

Bakanlık yanıtında Wikipedia’nın “Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde göstermeye çalışan” içerikleri kaldırmadığı için kapatıldığını vurgularken, şu ifadeleri kullandı:

“Wikipedia’ya bildirilen ve erişimin engellenmesine dayanak oluşturan yasadışı içerikler periyodik olarak kontrol edilmekte ve yetkili mercilerle paylaşılmaktadır. Yapılan son kontroller neticesinde, ülkemizi terörü destekleyen ülkeler arasında gösteren hakimlik kararına konu içeriklerin muhteviyatının yeterli ölçüde değiştirilmediği görülmüştür. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığınca süreç titizlikle takip edilmekle birlikte erişim engelleme kararının kaldırılması ile ilgili nihai takdir bağımsız adli mercilerdedir. Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceği öngörülmektedir.”

“KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Wikipedia’nın 19 aydır erişime engelli olduğunun ve bu durumun kabul edilemez olduğunu kaydeden CHP’li Adıgüzel ise gelen yanıtı şu şekilde değerlendirdi:

“Bilindiği gibi Wikipedia’nın Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde gibi gösteren iki makaleyi kaldırmadığı gerekçesi ile ve bu makalelerin bulunduğu URL’ye erişim engelleme prosedürü yerine getirilebilecekken, gerekçeli dahi olmayan bir mahkeme kararı ile sitenin tamamına erişim engellenmiştir. 29 Nisan 2017’den beri devam eden siteye yönelik bu topyekûn erişim engellemesi ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Reklamsız ve kar amacı gütmeyen bir internet kütüphanesi olan Wikipedia’daki 40 milyon civarındaki içeriğe erişim sağlanamaması, vatandaşların haber alma ve bilgi edinme haklarına açık bir müdahaledir.

Wikipedia geçtiğimiz Ocak ayında bir açıklama yapmış ve ilgili makale içeriklerinde değişikliğe gidildiğini belirtmiştir. Soru önergesine verilen cevapta, yapılan değişikliklerden tatmin olunmadığı ‘konu içeriklerinin yeterince değiştirilmemesi’ açıklamasıyla anlaşılmaktadır. Bakanlığın vatandaşların bilgi edinme ve haber alma haklarına müdahalesi ne yazık ki kurumlarda bulunan kişilerin kişisel kararlarına kalmış durumdadır.

1.5 yılı aşkın zamandır devam eden topyekun bir erişim engelleme kararını, ilgili tarafın içerikleri düzeltme yönündeki iyiniyetli çabalarını görmezden gelerek devam ettirmenin ölçülü ya da orantılı olduğunu kabul etmemiz mümkün değildir. Soru önergesine verilen cevap ne yazık ki tatmin edicilikten uzak, keyfi, eski içerikli ve standartlaşan bir cevaptır.”

YORUMLAR