ABD, Russia Today'i "yabancı ajan" ilan etti

Medyaloji.net » polemik » ABD, Russia Today'i "yabancı ajan" ilan etti
ABD, Russia Today'i "yabancı ajan" ilan etti

Rusya devletinin tüm dünyada İngilizce yayın yapan TV kanalı" Russia Today", ABD yasalarına göre "yabancı ajan" statüsünde kaydedildi.

 Sputnik ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, RT America'nın ABD Adalet Bakanlığı'nın talebi üzerine 'yabancı ajan' olarak kaydedildiğini açıkladı.

Sputnik'in aktardığına göre, Twitter hesabından açıklama yapan Simonyan, "Hukuki yollara başvurma ve yabancı ajan olarak kaydolma seçenekleri arasından ikincisini tercih ettik. Bu çerçevede ABD'deki ifade özgürlüğünü ve buna hala daha inananları tebrik ediyoruz" diye yazdı.

Simonyan, daha önce yaptığı açıklamada, ABD'de başka bir devlet için lobicilik yapan kişi ve kurumları hedef alan FARA yasası kapsamında 'yabancı ajan' olarak kayıt olacaklarını fakat ABD Adalet Bakanlığı'nın bu kararını mutlaka mahkemeye götüreceklerini söylemişti.

Washington, RT'nin 'Kremlin'in propaganda aracı' olduğunu ve bu nedenle yabancı bir ülkenin çıkarları için lobi faaliyetleri yapanları hedef alan bir yasa olan FARA kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini iddia ediyor.

Bu nedenle RT, Rusya'nın 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiaları yüzünden ABD'li soruşturmacıların odaklandığı kurumlardan biri olmuştu.

Duma’daki Birleşik Rusya fraksiyonun Başkan Yardımcısı Andrey İsayev, halihazırda tasarısı üzerinde çalışılan ‘yabancı ajan-medya’ kanunun kapsamına Özgür Avrupa Radyosu, Deutsche Welle, Amerika’nın Sesi ve CNN gibi kuruluşların dahil edilebileceğini belirtti.

İsayev, "Örneğin, daha önce kendini ABD Kongresi tarafından finanse edilen bağımsız radyo olarak konumlandıran Özgür Avrupa Radyosu var. Bu radyo yabancı ajan kanunu kapsamına alınabilir. Ayrıca Deutsche Welle, Amerika'nın Sesi ve CNN de bu kanun kapsamında değerlendirilebilir. Rusya topraklarında faaliyet gösteren ve yabancı ajan olabilecek diğer bir dizi yapılar da var. Altını çiziyorum, olabilir" dedi.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'daki tüm fraksiyon başkanlarının gerçekleştirdiği toplantının ardından, ABD'nin Rus medyasına yönelik tedbirlere yanıt tedbirleri geliştirme yönünde ortak bir kararın alındığını kaydeden İsayev, "Rusya'daki yabancı ajanlar hakkında kanun ve medya hakkında kanuna, yabancı hükümetler veya hükümet destekli yapılar tarafından finanse edilen ve aktif olarak Rusya'da faaliyet gösteren ve seçim süreçlerimize müdahale eden medya kuruluşlarını yabancı ajan olarak ilan etme fırsatını sağlayan düzeltmeler girilecek" ifadelerini kullandı.

Rus vekil, tasarının bu hafta içinde hazırlanıp incelemeye alınacağını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR