ABD Adalet Bakanlığı ve Microsoft arasındaki gerginlik

Medyaloji.net » iş dünyası » ABD Adalet Bakanlığı ve Microsoft arasındaki gerginlik
ABD Adalet Bakanlığı ve Microsoft arasındaki gerginlik

ABD Anayasa mahkemesi karar verirse, Amerikalı yetkililer yurtdışındaki sunucularda saklanan elektronik postalara da erişim hakkına sahip olacak.

ABD Anayasa Mahkemesi, mahkeme emri olması durumunda Amerikalı yetkililere yurtdışındaki sunucularda saklanan elektronik postalara da erişim hakkı tanınmasıyla ilgili başvuruyu değerlendirmeye karar verdi. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan başvuru özellikle Microsoft’u ilgilendiriyor.

Microsoft, 2013 yılından bu yana mahkeme emri olmasına rağmen İrlanda’daki sunucularında saklanan elektronik postaları Amerikalı federal yetkililerle paylaşmayı reddediyor. Konu federal yetkililerin araştırdığı bir uyuşturucu kaçakçılığı olayıyla ilgili. Microsoft, mahkeme emrinin başka ülkelerde yetkisi olmadığında ısrar ediyor.

Teknoloji devinin avukatları, 1986 yılına ait Saklı İletişimler Yasası uyarınca her ne kadar federal yasalara elektronik kayıtları denetleme hakkı tanınsa da, bu yetkinin Amerika dışında geçerli olmadığı görüşünü savunuyor. Şirket itirazına gerekçe olarak başka devletlerin de bu durumu kendi lehlerine kullanarak Microsoft’u, Amerika’daki sunucularda sakladığı elektronik verilere paylaşmaya zorlayacağını vurguluyor.

New York’taki temyiz duruşmasında mahkeme Microsoft lehine karar vermişti. Karar Amerika’daki diğer teknoloji şirketlerini de bağlıyor. Yani teknoloji şirketleri, bir suçla ilgili verileri başka bir ülkedeki sunucuda saklıyorsa, bu bilgileri Amerikalı federal yetkilerle paylaşmak zorunda değil.

Amerika Adalet Bakan yardımcılarından Jeffrey Wall, haziran ayındaki temyiz başvurusunda, bu durumun terörden çocuk pornosuna kadar suçlarla ilgili yüzbinlerce soruşturmayı aksattığını söylemişti.
ABD Anayasa Mahkemesi bu konuyu gelecek yılın başında görüşecek.

YORUMLAR