49. İstanbul Müzik Festivali açık hava mekânlarda!

Medyaloji.net » kültür/sanat » 49. İstanbul Müzik Festivali açık hava mekânlarda!
49. İstanbul Müzik Festivali açık hava mekânlarda!

49. İstanbul Müzik Festivali, 3–21 Haziran tarihleri arasında İstanbul'un çeşitli açık hava mekânlarında müzikseverlerle buluşacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen İstanbul Müzik Festivali bu yıl 49. kez, 3–21 Haziran tarihleri arasında müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival programındaki tüm konserler, pandemi önlemleri altında, tamamen açık hava mekânlarda gerçekleştirilecek. Elli yıla yaklaşan tarihinde ilk kez tamamen açık havada gerçekleşecek festival, bu açıdan müzikseverlere “başka bir klasik müzik deneyimi” yaşatacak. Türkiye ve yurtdışından solistler, topluluklar ve orkestraları ağırlayacak 49. İstanbul Müzik Festivali’nin teması ve programı ise Nisan ayında açıklanacak.

Festivalin Onur Ödülü keman sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın’a, açılış töreninde sunulacak

Türk keman okulunun uluslararası temsilcisi Prof. Dr. Cihat Aşkın, gerçekleştirdiği sanatsal çalışmalarla Doğu ve Batı medeniyetleri arasında bir kültür elçisi... Dört kıta ve 51 ülkede sayısız konserler vererek festivallere katılan, radyo, TV kayıtları, konferansların yanı sıra atölye çalışmaları gerçekleştiren Aşkın, yerel ve evrensel sanatın ürünlerini dünyanın önde gelen sanatçılarıyla birlikte, dünya seyircisiyle paylaştı. Ayrıca, eğitim ve sanat alanında kurumsallaştırdığı oluşumlarla çokyönlü ve uluslararası bir sanatçı olarak takdir gördü. Ayhan Turan, Rodney Friend, Yfrah Neaman, Igor Oistrakh ve Ruggierro Ricci gibi ustalarla çalışma imkânı bulan Aşkın, 11 yaşından bu yana verdiği konserlerle uluslararası bir keman virtüözü olarak tanındı. İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Royal College of Music ve City University’de eğitim çalışmalarını tamamlayarak yüksek lisans ve doktora derecelerine sahip oldu. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok ödül alan Aşkın’a, Roma Foyer des Artistes, The Kennedy Center / Altın Madalya ödülleri ve Buenos Aires “Onur Nişanı” takdim edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MİAM), Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) ve Aşkın Ensemble’ın, ayrıca İstanbul Oda Orkestrası’nın kurucusu olan Aşkın, besteci olarak da çalışmalarına devam etti. Ulusal ve uluslararası pek çok yarışmada jüri üyeliği yapan Cihat Aşkın, Kreutzer’in 42 Etüd’ünü ve Bach’ın 6 Solo Sonat ve Partita gibi yapıtlarını kaydetti. Sanatçının kayıtları, Kalan Müzik’in yanı sıra Warner Classics, Meridien, CPO, Marco Polo ve Naxos firmalarında da yayımlandı.

YORUMLAR