20. Yüzyılda Bir Gezinti

Medyaloji.net » medya » 20. Yüzyılda Bir Gezinti
20. Yüzyılda Bir Gezinti

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi tarafından düzenlenen Bilkent Müzik Günlerinin beşinci konseri 20 Mart Çarşamba günü Bilkent Konser Salonunda.

20. Yüzyılda Bir Gezinti başlığıyla sunulan konserde Gershwin, Antheil, Kapustin, Shostakovich ve Erkin’in eserleri seslendirilecek.

Olten Filarmoni Orkestrasının yaylı çalgılar grup şefleri Eren Kuştan (keman), Gülce Karagözcük (keman), Ercan Atasoy (viyola) ve Beste Başcı’dan (viyolonsel) oluşan Olten Quartet, Dmitri Shostakovich’in “Yaylı Sazlar Kuarteti No.7, Op.108” ile Ulvi Cemal Erkin’in “Yaylı Sazlar Kuarteti”ni seslendirecek.

Konserin ikinci yarısında Önder Baloğlu (keman) ile Çağdaş Özkan’dan (piyano) oluşan Duo BalKan George Gershwin’in “Porgy and Bess” operasından “Summertime and A Woman Is a Sometime Thing” ile George Antheil ve Nikolai Kapustin’in Keman-Piyano Sonatlarını seslendirecek.

Olten Quartet, Haziran 2013’te Ceyhan ve Fatma Olten tarafından bir farkındalık projesi olarak Akgün Çavuş koordinatörlüğünde kurulan Olten Filarmoni Orkestrasının yaylı çalgılar grup şeflerinden oluşmaktadır.
Olten Sanat Organizasyonunun hedefi, müziğin evrensel dili ve aydınlık yüzü ile bizleri tanıştırabilecek genç sanatçılara istihdam sağlayıp onlara kendilerini ifade edebilecek bir platform oluşturabilmek; bu sanatçı dostlarımızın hünerlerini koordine ederek aynı evrensel dil ve aydınlık yüz ile insanları buluşturabilmek; ve tabii zamanlar ve kültürler arasında ilişki kurabilmenin keyfini yaşamak ve yaşatmaktır.

Bu kapsamda Olten Filarmoni Sanat Okulunda öğretmen olarak da görev yapan Olten Quartet üyeleri, sosyal sorumluluk projeleri dahilinde üniversite, hastane, yaşlı yurdu, ÇYDD, Rotary gibi sivil toplum kuruluşları yararına verdiği konserlerin yanı sıra gerçekleştirdiği başarılı salon konserleri ile yurt içi ve dışında büyük beğeni toplamıştır. Kurulduğu günden bu yana birçok konser veren, festivalde yer alan Olten Quartet; İzmir, Eskişehir, Ankara'da verdikleri konserlerin yanı sıra, Ağustos 2015’te Eklisia Oda Müziği festivalinde ve 11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Müzik Festivalinde Fazıl Say'ın “Sait Faik” eserinde Fazıl Say ile aynı sahneyi paylaşmıştır. Haziran 2018’de 22. Uluslararası Bellapais Müzik Festivali, 5. AIMA Ayvalık Müzik Festivali, 14. Bodrum Müzik Festivaline katılan Olten Quartet, 2. Eğirdir Oda Müziği Yarışmasında birincilik ödülü almıştır.
Kariyerlerine başarıyla devam ederken 2014 yılında yolları kesişen iki oda müziği çılgını Önder Baloğlu ve Çağdaş Özkan'ın kurduğu Duo BalKan klasik duo repertuvarının yanı sıra gizli kalmış oda müziği eserlerini de farklı konseptler içerisinde dinamizmi ve seyirciyi müziğin merkezinde düşünen özgün programlarıyla dinleyiciyi buluşturmaktadır. Bu bağlamda ilk performanslarını Almanya'da "Duisburger Akzente" ve "Klassisch.Unterirdisch.", Türkiye'de “Kapadokya Klasik Keyifler” festivallerinde gerçekleştiren ikili, TRT ve Alman WDR Radyolarında katıldıkları programların yanı sıra 2015 ve 2016 yıllarında Almanya ve Türkiye’yi kapsayan atölye çalışmaları da düzenledikleri turneleriyle dikkatleri üzerine çekti.

Önder Baloğlu henüz 24 yaşında Folkwang Hochschule Essen'de solo ve oda müziği çalışmalarına yoğunlaşmış bir öğrenciyken Duisburger Philharmoniker ve Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf-Duisburg'da kazandığı konzertmeister kadrosuyla kariyerine yeni bir kulvar daha eklemiş oldu. Sadece Duisburg Filarmoni değil, çeşitli Türk, Alman ve uluslararası orkestraların da konzertmeisteri olarak Almanya'nın en prestijli salonlarında, Türkiye, Çin, Hindistan, Rusya, Arjantin, Brezilya, Peru, Fransa, Avusturya gibi birçok ülkede sahneye çıktı. Yurt içinde ve dışında birçok orkestra ile solist olarak da konser veren sanatçı, ayrıca konzertmeister pozisyonundan şefsiz yönettiği orkestra konserlerinde oda müziği tutkusunu farklı boyutlara taşımaktadır. Duo BalKan'a ek olarak kurucusu olduğu "Quart.essence" yaylı dörtlüsü ve kolektif bir grup olan "ensemble turquoise" ile de Avrupa ve Türkiye'de konserler vermekte ve Essen Folkwang Sanat Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak yer almaktadır.

Türkiye’nin önde gelen klasik müzik dergisi Andante tarafından “...en duyarlı duo piyanisti” olarak tanımlanan Çağdaş Özkan, gerek vokal gerekse enstrümantal eşlik alanında geniş bir repertuvara ve tecrübeye sahiptir. Bu alanda öğrenimini ABD’nin en prestijli müzik okullarından biri olan The Juilliard School’da tamamlayan Özkan, ABD’deki öğrenimi boyunca oda müziği, duo ve orkestra piyanisti olarak Carnegie Hall ve Alice Tully Hall gibi birçok salonda önemli müzisyenler ile birlikte konserler verdi. Müzik ile çok erken yaşta akordeon ile tanışan Çağdaş Özkan, piyano eğitimine Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesinde başladı, Zarema Safarova ve Prof. Ersin Onay’ın öğrencisi oldu.

Konser 20 Mart Çarşamba günü Bilkent Konser Salonunda saat 20.00’de başlayacak. Biletler bilet.bilkent.edu.tr adresinden temin edilebilir. Konserden bir saat önce Tunus Caddesi ve Bahçelievler’den (DSİ misafirhanesi önü) hareket eden ücretsiz servis izleyicileri Bilkent Konser Salonu’na ulaştıracak.
bso.bilkent.edu.tr
Bilkent Konser Salonu Gişesi: 312 2901775

Bilkent Müzik Günleri IV
27 Mart 2019 Çarşamba, 20.00
Klasikten Romantiğe
Ayşegül Kirmanoğlu ve CSO Ensemble
Ayşegül Kirmanoğlu, klarnet
Jülide Yalçın, keman
Mete Yalçın, keman
Artemis Sis Balkız, viyola
Yiğit Tan, viyolonsel
W.A. Mozart | Kentet, La majör, KV.581
W.A. Mozart | Klarnetli Beşli, K.Anh.91

Semplice Quartet ve Çağdaş Özkan
Murat Erginol, keman
Yaren Budak, keman
Pınar Dinçer, viyola
Burak Ayrancı, viyolonsel
Çağdaş Özkan, piyano
J. Brahms | Beşli, Fa minör, Op.34


10 Nisan 2019 Çarşamba, 20.00
Taze, Dinamik ve Ustalıkla
Duo Brio
Özberk Miraç Sarıgül, gitar
Elif Kara, piyano
M. Giuliani | Grand Duo, La majör

Orenda Quintett
İlkim Bektaş, flüt
Elif Naz Ateş, obua
İlayda Yılmaz, klarnet
Zeynep Bilgesu Bozkaplan, fagot
Okan Korkmaz, korno
F. Danzi | Kentet, Op.56 No.1, Si bemol majör
F. Farkas | Macar Antik Dansları

 

YORUMLAR
En çok okunan haberler