Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
17.04.2018 / 11:50

Neslihan KABAOĞLU

Son Dakikalarla reklamlar gölgeleniyor…

Dünyadaki sıcak gündem konuları maalesef ki bitmiyor. İnsanlar, gündemin gelişmelerini çeşitli medya mecralarından takip etmeye çalışıyor.

Bu mecralardan biri de televizyon haber kanalları. Haberlerin konusu sık sık değişiyor, haberciler tüm gelişmeleri takip etmeye çalışıyor.

Bu süreçte, haber kanalları, ekranda “son dakika” bantları yayınlayarak, izleyicinin dikkatini çekiyor. Ancak, bazı son dakika bantları, alışık olduğumuz “sıcak haberleri” içermiyor. Gündemin önemli bir konusunu, saatlerce hatta günlerce ekranda görebiliyoruz. Bu da izleyiciyi, bir süre sonra sıkıyor, son dakika ifadesinin inandırıcılığı kalmıyor.
Ne haber ne de reklamlar amacına ulaşıyor.

Reklamlar izlenemiyor…
Özellikle haber kanallarının bu yayın şekli, izleyiciyi sıkmanın yanı sıra, reklamların izlenmesini de engelliyor. Reklam yayınlandığında başka kanala geçen bir izleyici kitlesinin, bu yayın şekliyle dikkatini çekmek hayli zor.

Reklam ekranda küçüldükçe küçülüyor…
Televizyon ekranında, anlaştığı saatte ve şekilde reklamının izleneceğini düşünen “reklamveren” firmasının reklam filminin bu şekilde yayınlandığının farkında mı acaba? Ekranın alt ve üst kısmında uzun süre kalan son dakika bantları, kanalın kendi logosu, alttan akan haber bandı, zaten öyle karmaşık bir görüntü ortaya koyuyor ki aradan reklam izlenebilmesi pek mümkün olmuyor.

 

Reklamcıların fikri ne?

Reklam veren markalar, reklam ajansları, medya planlama şirketleri ve hatta; Reklamcılar Derneği, Reklamverenler Derneği, Rtük, Reklamcılık Vakfı’nın bu konuda bir çalışması var mı? İzleyici için bu detay çok fark edilmese de reklamveren için, reklamının bu boyutlarda yayınlanması, ödediği paranın karşılığını alamadığını göstermez mi?

Gelişmeleri takip etmek güçleşiyor!

Rtük Başkanı açıklamıştı…

2017’nin başında Rtük yetkilileri ile televizyon kanallarının yetkilileri bir araya gelmiş, kanun hükmünde kararnamelerle televizyon yayınına getirilen yasakları konuşmuştu. Burada da son dakika yayınlarıyla ilgili yasaklar ve sebepleri vurgulanmıştı. Bazı tepkilere karşılık; Rtük başkanı İlhan Yerlikaya, olayın sıcaklığının geçmesine rağmen gün boyu ekranda kalan son dakika, sıcak gündem gibi ifadeler için şu açıklamayı yapmıştı: Son dakika yasak değil, son dakika diye olayı verirsiniz. Bir saat, iki saat, beş saat, hatta iki gün “son dakika” diye veriliyor. Sürekli değişik görüntülerle olunca da sanki yeni bir haber gibi görülüyor. Dolayısıyla biz buna karşıyız. Konuşmanın tamamı için tıklayın: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/rtuk-baskani-son-dakika-yasak-degil-40355467

 

Hıncal Uluç da tepki göstermişti…

Hıncal Uluç da Sabah Gazetesi’ndeki köşesinde, “Son dakikanız batsın Haber kanalları” başlıklı yazısında, kanalların gazetecilik anlayışlarını eleştirmişti. Uluç, 23 Ocak 2018’de yazdığı yazıda; ““Son dakika” kocaman kırmızı uyarısıyla, 24 saatlik haberi veriyorlar. Hiç utanmaları hiç sıkılmaları yok. Ekran kızarmış, onların yüzü kızarmıyor” ifadeleriyle tepkisini ortaya koymuştu.

Fakat o günden bugüne değişen hiçbir şey olmadı. Ne haberlerin gerçekten sıcak olup olmadığının anlaşılamamasının ne de reklamların ekranda küçülmesinin önüne geçilebildi.

Bakalım önümüzdeki günlerde, ilgililer harekete geçecek mi?

 

https://twitter.com/Neslihan_Kbgl

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar