17.05.2021 / 11:33

Halef R.  VAYIS

PR ölçümlerinde “Reklam Eşdeğeri” sorunu…

İletişim ölçümleme sektöründe yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, “Reklam Eşdeğeri”ne olan müşteri talebi, 2010’dan bu yana yüzde 80’den yüzde 18’e düştü. Artık bu ölçütün, analizleme kriterleri arasından tamamen kaldırması gerektiği görüşü öne çıkıyor…

 

İletişim ölçümleme kuruluşlarını çatısı altında toplayan global kurum AMEC, medya ölçümlemesinde kullanılan “Reklam Eşdeğeri” kriterinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini savunuyor.

Uluslararası İletişim Ölçme ve Değerlendirme Kurumu’nun Başkanı Richard Bagnall, bu görüşü, Bangkok’ta gerçekleşen “Yıkıcı İletişim-Disruptive Communication” üst başlıklı iletişim zirvesinde ortaya koymuştu.

Reklam eşdeğeri meselesi, uzun zamandır ülkemizde de tartışılıyor. Ancak belli bir konsensus sağlanmadığı için uygulamadan vazgeçilemiyor.

AMEC, 80’den fazla ülkede yerleşik üyeleriyle, konuya dair bir duyuru paylaştı. Metnin Türkçe’si şöyle:

Reklam Eşdeğeri’nin (RED) ve halkla ilişkiler çalışmalarında ölçü olarak yararlanılan türevlerinin kullanımını tamamen ortadan kaldıracak global bir girişim, AMEC tarafından üyelerine duyuruldu.

AMEC Uluslararası İletişim Ölçme ve Değerlendirme Kurumu’nun Başkanı Richard Bagnall AMEC’in Bangkok’ta düzenlenen global zirvesinde taahhütte bulundu.

Prime Research İngiltere’nin CEO’su da olan Bagnall, “Artık RED’in sektörümüzde konuşma konusu olmaktan çıkmasının zamanı geldi.  Bu alay konusu ölçüyü ortadan kaldırmak için önemli bir zaman ve kaynak yatırımı yapacağız,” dedi.

 

Görsel: AMEC, RED’lere (AVE) hayır diyor. Talep etmeyin –anlamsız olduklarını biliyorsunuz!

Yeni girişim, AMEC üyelerinden destek aldı…

Bagnall, sektörde yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, RED’e olan müşteri talebinin 2010’dan bu yana yüzde 80’den yüzde 18’e düştüğünü söyledi ve “artık bunu tamamen ortadan kaldırmamızın zamanı geldi” dedi.

Bagnall, AMEC yönetim kurulunun oy birliği ile bu geçersiz ölçüye olan talebi kaldırmayı görev edindiğini belirtti. Yeni girişimler şunları içerecek:

 - Bu ölçünün neden geçersiz olduğunu göstermek için global online eğitim merkezi kurulacak.

 - Tüm AMEC üyeleri hiçbir müşteriye kendiliğinden/varsayılan olarak RED sağlamayacağını taahhüt edecek. RED talep eden müşterilere, bunun neden geçersiz olduğunu ve kullanılmaması gerektiğini anlatan standart bir eğitici materyal sunulacak. RED yerine farklı ölçütler teklif edilecek.

 - AMEC’in Global Eğitim Programı’na daha fazla fon sağlanarak, Halkla İlişkiler ve İletişim profesyonelleri en iyi uygulanan ölçüm teknikleri konusunda eğitilecek.

 - Dünya çapında Halkla İlişkiler Ödülleri düzenleyenler ile bir araya gelinerek, eğer yarışma verilerinde ölçüt olarak RED varsa, sıfır puanlama politikası anlatılacak. AMEC üyeleri ise kendi düzenlediği hiçbir ödül yarışmasında RED kriteri kullanmayacak.

 - Akademisyenler ve Halkla İlişkiler uygulayıcıları ile yakından çalışarak, AMEC’in söz konusu ölçüye hala devam eden talebi bitirmesine yardım etmelerini sağlamak.

Ölçümleme üzerine olan Global Zirve’de duyurulan girişim, AMEC üyelerinden destek aldı.

 Bagnall, “RED’in ortadan kaldırılması, ancak konuyla ilgili tüm taraflar birlikte çalışırsa mümkün olur.  AMEC, RED’in neden kusurlu bir ölçü olduğu konusunda pazarı eğitmek için çabalarını arttırıyor. Barselona Prensipleri’nden biri, RED’in kusurlu bir ölçüt olduğunu belirtir.

Şimdi, bunun yerine uygun bir alternatif sunmaya odaklanacağız” dedi.

twitter.com/halefrvayis

 

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar