Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
15.02.2018 / 16:26

Neslihan KABAOĞLU

Mehmetçik’ten rant sağlamak…

Gündemde olan onca konu varken, dün Sevgililer Günü’ne özel bir gündem oluştu. Çeşitli medya mecralarında da sık sık karşılaştığımız gibi, “Bu yıl Sevgililer Günü harcamanı Mehmetçik Vakfı’na bağışla” çağrısı yapıldı.

Afrin Harekatı dolayısıyla, duyarlılığın arttığı bir ortamda yapılan bu çağrı, toplumdaki bir çok kesimden ilgi gördü. Medya mecralarının yanı sıra; belediyeler, iş adamları, ünlüler “Bu yıl sevgilimiz Mehmetçik olsun” kampanyasına destek oldu.

Kampanya kapsamında, Mehmetçik yazıp 2582’ye SMS gönderildiğinde, Mehmetçik Vakfı’nın hesabına 10 TL yatırılmış oldu. Hatta Mehmetçik Vakfı’nin internet sitesinin kilitlendiğine dönük haberler yayınlandı. Bu da özellikle söz konusu Mehmetçik olduğunda, toplumumuzun duyarlılığının devam ettiğini gösterdi.

Markayla özdeşleştirmek yanlış…

Sevgililer Günü ile Mehmetçik’i pek yan yana koyamasam da böyle kampanyaların, toplumun birleştirici özelliğini ortaya çıkardığını düşünüyorum. Bana göre bağış her zaman yapılabilir, sadece sevgililer gününde değil. Ama bu vesileyle, gaziler ve şehit ailelerine destek olmak veya buna ön ayak olmak, noktasında bir farkındalık yaratıldı. Bu kampanyada dikkat çeken başka bir konu da burada bir markanın kendine rant sağlamasının söz konusu olmaması, herkesin bireysel davranması.

Aynı süreçte kampanya başlatan, Mehmetçik Vakfı’na yapacağı bağış ile kendi satışlarını arttırma amacını yan yana koyan bir marka, bu kadar masumane bir tablo çizmedi.

Bir hazır bez markası, 14 Şubat’ta yapılan bu kampanyayı fırsata çevirmeye çalışarak “Sevgililer günü boyunca sanal ortamda yapılan tüm alışverişlerin gelirini gazilerimize ve şehit yakınlarına bağışlıyoruz” açıklamasında bulundu.

14 Şubat Sevgililer günü için başlatılan “Mehmetçik Vakfı’na bağış” kampanyasına destek veriyor ama yanı sıra kendi satışlarını da arttırmayı veya ürünlerini tanıtmayı amaçlıyor. Bu tarz bir olaydan rant sağlamak da pek hoş olmuyor.

Kampanya sonunda, 206.035 TL’nin Mehmetçik Vakfı’na bağışlandığını açıklayan marka, keşke bunu satışlarına yansıtmadan, kurumsal bir bağış adı altında yapsaydı.

Sevgisini mücevher ile göstermek isteyenlere…

Bu arada, Sevgililer Günü ile ilgili televizyon ekranlarında izlediğimiz reklamlarda bu yıl da bir değişiklik olmadı. En çok reklam veren markalar, yine mücevher sektöründen.

İlişkiler ve sevgi dereceleri, mücevher değeri ile ölçülmeye devam ediyor demek ki. MTM Medya Takip Merkezi’nin ölçümlemesine göre, Sevgililer Günü kapsamında, televizyonda en çok reklam veren markalar şöyle:

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar