Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
15.03.2018 / 12:32

Neslihan KABAOĞLU

Kültürümü katleden reklam…

Doğuş Çay’ın, Doğuş Gurme Çay ürünü için hazırladığı yeni reklam filminden bahsedeceğim.

Çay gelince akla gelen Karadeniz’in muhteşem manzarası, kemençesi, horonu ve yöresel şivesi düşünülerek hazırlanmış bir reklam filmi.
Hatta reklam filminde ilk gördüğümde, ne kadar mantıklı bir oyuncu seçimi diye düşündüğüm; Güldür Güldür ile yıldızları parlayan, Aylin Kontente-Alper Kul çifti.
Buraya kadar bir mantık çelişkisi yok.

Peki Senaryo?

Hiçbir anlam veremediğim, hiç gülmediğim, tüm iticiliğiyle ekrana yansımış bir senaryo. Trabzonlu olduğum için alınganlık mı yapıyorum acaba, diye düşündüm. Tekrar tekrar izledim, hiçbir tarafını tutamadım reklamın.

Karadeniz insanının bazı esprilere konu olması alışılmış bir şey artık. Ama bu kadar sığ espriler, Karadeniz’in hiçbir yöresine ait olmayan bir şive ve o ağza boşaltılan kuru çay, o kadar itici ki adeta yörenin insanları aşağılanmış.

Belki manzaradan, Karadeniz yaylalarının muhteşem görüntüsünden kurtarılabilirdi ama gerçek olmadığı o kadar belli ki burada da bir orijinallik yok.

Ötekileşmenin tavan yaptığı bir ortamda, milli duyguların öne çıkması istenen bir dönemdeyken, insan kendi insanına bunu yapar mı diye düşünmeden edemedim. Anadolu’nun bunca güzelliği varken, bu kadar kıymetli insanları varken, küçük düşürmek nasıl gözden kaçabilir?
Bu reklam filmini hazırlayan ve onaylayan insanların, gerçekten reklamı beğenerek mi böyle bir adım attıklarını merak ediyorum.

Oyuncu seçimi…

Aslında Alper Kul bile uyarabilirdi, reklamı çekerken. “Ben oyuncuyum, senaryoyu oynarım” diye düşünmüş sanırım. Ama ortada senin ve ailenin kültürü söz konusuysa, bazı yönlendirmeler yapabilirdi.

Aylin Kontente ve Alper Kul, Güldür Güldür ile öne çıkan ve beğenilen bir çift. Açıkçası ben, Aylin Kontente’nin skeçlerinden gördüğüm kadarıyla, Alper Kul’dan daha iyi Karadenizli rolü oynadığını düşünüyorum. Maalesef O da bu reklamda pek başarısız bir şive çıkarmış ortaya.

Gurme çay konsepti…

Bir “gurme çay” ağza dökülerek mi anlatılır? Neden Gurme mesela, çayın özellikleri nedir, bunu anlatmak yerine, o iç kaldıran ağza çay dökme ve midede demlenme gösterisini espri olarak mı algılamalıyız? Bunu izlerken bile mi “bu reklam olmamış” denmedi acaba?

Sosyal Medyada da eleştirildi…

Reklamı izleyenler, fikirlerini sosyal medya hesaplarından paylaştı. MTM Medya Takip Merkezi’nin sosyal medya çözümü Digilup verilerine göre, 6 Marttan bugüne konuyla ilgili,150’ye yakın negatif paylaşım yapılmış. Bazı paylaşımlarda ise “reklamın iyisi kötüsü olmaz” fikirleri belirtilmiş.

Bakalım, Doğuş Çay, kalbini kırdığı Karadenizlilere dönük bir uygulama yapacak veya kampanyasının seyrini değiştirecek mi?

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar