16.10.2018 / 12:46

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (285)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

BUHARLAŞMIŞ BİR YAZI DAHA
"www.haber7.com"da "Bir milleti bir gecede yok etmenin yolu" adlı bir yazı vardı. Malum aşırmacı Elazığlı Sırrı Er'in oradan buradan kopyalayıp yazmış olduğu.
Ne olduysa olmuş, yazı birden buharlaşıvermiş. Anlaşılan Haber 7 sitesinin yöneticileri, Elazığlı Sırrı Er'in yaptıklarını öğrenmiş.
İşte başlığı var kendi uçurulan haberin adresi:
(http://www.haber7.com/etiket/s%C4%B1rr%C4%B1+er+t%C3%BCk%C3%A7e+konu%C5%9Fma+dil+lisan+kelime)
Darısı Elazığlı Sırrı Er'in çakma yazılarıyla dolu "www.yazargah.com" yöneticilerinin başına

LADY GODİVA HİKÂYESİ
Lady Godiva, hem sadakatin, hem başkaldırının, hem tutkunun, hem şefkatin hikayesidir. Halk 11. yüzyıl'da İngiltere Coventry'de uygulanan ağır vergilerden isyan halindedir. Vergileri arttıran Lord Leofric'in eşi Lady Godiva halktan yana tutum alır. Eşini vergileri indirmesi yönünde ikna etmeye çalışır.Lady'nin ısrarından rahatsız olan Lord Leofric, eşine asla kabul edemeyeceğini düşündüğü bir teklif yapar. Lady Godiva'nın at sırtında, sadece saçlarına sarınarak, Coventry sokaklarını boydan boya geçmesi koşuluyla vergi yükünü azaltacaktır. Lady Godiva'nın buna cesaret edemeyeceğine inanan Lord eşinin baskılarını bu şekilde kıracağını düşünür.O an geldiğinde, Lady Godiva atının üzerinde vakur ve kendinden emin olarak geçişini yapar. Bu durumu öğrenen halk, dükkanlarını kapatır evlerine girer. Lady'nin onuruna kimse sokağa adımını atmaz, hiçbir pencerenin perdesi aralanmaz. Lady'nin bu cesur davranışı karşısında, ona duydukları derin saygıyı gözlerini kapatarak gösterirler.Lord Leofric eşine verdiği sözü tutar, vergileri, indirir. Bu olaydan sonra Lady Godiva'nın cesareti, kararlılığı, saflığı, tutkusu ve güzelliği pek çok sanatçıya ilham kaynağı olur.

DENİZ ARMAN'A ELEŞTİRİ
Türkçe gönüllüsü Hüseyin Movit, bu kez de televizyon gazetesi'nde Kanal D Ana Haber sunucusu Deniz Arman'ı eleştirmiş. İşte Movit'in satırları: Deniz Arman, önündeki metni okuyamıyor, sakız çiğniyormuş gibi konuşuyor, bolca tekliyor. İşte Deniz Arman'ın örnek cümleleri: "Sayın seyirciler, silahı olanla konuşuyor, daha doğrusu silahı olana seslenen Diyarbakır'daki 32 sivil toplum kuruluşuydu. Bunlar biraraya geldiler ve kana bunun adı kana dur girişimi, PKK'ya ateşkes çağrısında bulundular." "Sayın seyirciler yurdumuzun dört bir yanı kavruluyor batısı kuzeyi vesaire ama Karadeniz değil çünkü Karadeniz'de eee bölgeye yaz geldi ama yaz geldi yağmurla geldi. Karadeniz şiddetli yağışların yağışlardan doğan heye doğan heyelanların ve heyelandan kaynaklanan toprak kaymalarının hedefi oldu..." Doğan Medya Grubu yöneticilerine teklifimizdir: Haberde geçen kelimeleri ekrana yansıtın, cümleleri biz kurarız. (Yüksel Aytuğ, Sabah, 30.07.2010)

ÇİĞ VE ÇİY...
OKUYUN DA GÖRÜN HÂLİMİZİ...
Cazim GHürbüz'e yazılan e-posta:
"Sayın Gürbüz
Koskoca Millî Eğitim Bakanlığı "çiğ" ile "çiy" arasındaki farkı bilmiyor!

"15 Temmuz gecesi şehitlerimiz için de, ‘241 can, soğuk bir gecenin ayazında çiğ damlaları gibi düştü toprağa" (MEB tarafından okullarda dağıtılan broşürden)
Google'daki 2.430 site de hataya ortak olmuş! Kimlerin eline kaldık! (TRT dâhil)
Esenlikler dilerim.

Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı
Çiğ: Pişmemiş veya az pişmiş (TDK- Türkçe Sözlük)
Çiy: Havada buğu durumundayken akşamın ve gecenin serinliğiyle yerde veya bitkilerde toplanan küçük su damlaları, şebnem, jale"
Gelen yanıttan:
Sağ olunuz, neyi biliyorlar ki?... Verimli çalışmalarınızın devamını dilerim. Bu iletiyi de arşivliyorum, bir ara bir yere sıkıştırırım, şimdilik facebookta paylaşacağım.

Esenlikler dilerim.
Cazim Gürbüz"

BUNLAR DA KISA KISA
Müge Anlı, uyarıları kulak ardı ediyor ve "antrparantez" diyemiyor: "Şunu da antiparantez anlatmak lazım." (atv, 24.10.2014/11.15)
Dili dönmeyenlerin, "Söz arasında, sırası gelmişken" ya da "parantez içinde" demeleri gerekir!

Ercan Gürses, CNNTurk, 09.10.2018/21.10: "Bunu da antiparantez belirtmek isterim"
"Antrparantez" kelimesi yerine "antiparantez" deme hakkı, tarafımızdan münhasıran, fenomenlerin fenomeni Müge Anlı'ya verilmiştir.
Yetki gasbı yapmayalım!

atv, Mavi Ay, erkek oyuncu, 11.10.2018/10.56: (Polis memuru) Seni tutukluyorum..."
Dizi yöneticisi Müge Anlı'ya öykünüyor ve gözaltına alınan kişiyi tutuklatıyor.
Polis tutuklamaz, gözaltına alır!

Hıncal Uluç o kadar tutarsızdır ki aynı gün bir doğru bir yanlışı birlikte kullanmaktan hiç çekinmez!
"- Demek hala ölmemiş.
- Sonra hâlâ kulaklarımda..(Sabah, 13.10.2018)"
Aksan (düzeltme imi) kullanmam dedikten sonra (24.07.2010) 180 derece çarkedene de güzel yakışır!

TÜRKÇE FAKİRİ
Kendi ifadesine göre 30 (otuz) yıllık gazeteci Müge Anlı, programına başladığından beri "ikaamet" diyemiyor: "İkâmet adresi" (09.10.2018/11.13)
İkinci hece kalın ve uzun olması gerekirken kısa ve ince okunması kulak tırmalıyor.
Öğretmen annesi duymuyor mu?
Hayret!

DİL ZÜPPELERİ
Sabiha Doğan, Milat, 23.09.2018: "Kadın fotoğraflarının timeline düşmesine yol açtı."
Türkçe karşılığı (zaman çizelgesi) varken İngilizcesini (timeline) kullanmak!


USTADAN
Bir aptal kendini zeki sanır,
ancak akıllı biri kendinin aptal olduğunu bilir. (William Shakespeare)

USTADAN
ÖZEL NOT: Hüseyin Movit dostum geçenlerde beni aradı ve şunları söyledi:

"Piyasa denetimini, zabıtalarla yapamazsınız. Erdoğan'ın -Stokçuyu ve fahiş zam yapanları zabıtalara bildirin- lafının hiçbir önemi yok. İhtikâr yapanları sadece Hazine ve Maliye Bakanları cezalandırabilir. Bunun yolu 'Değer Artışı Vergisi'ni artırmaktan geçer. Bunu da bakanlık mensupları kesebilir. Cumhurbaşkanı'nın yönlendirdiği zabıta sadece küçük esnaf ve pazarcıyı denetler."
Okuduğunuz gibi şu andaki durumda şikâyet mercii Bakanlık. Her şeyi bildiğini zannedenler Movit'in uyarısını iyi değerlendirmeli! (Burhan Ayeri, Yeniçağ, 08.10.2018)

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?

Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar