27.08.2018 / 10:46

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (284)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

MİTOLOJİ DEYİNCE...
Metin Uca tarafından sunulan ‘Passaparola’ adlı yarışma programında soruldu, “Yunan mitolojisinde hem erkek, hem kadın olan yaratık?” diye ve ‘Hermafrodit’ şeklinde gelen cevabın da ‘doğru’ sıfatıyla birlikte tavsifinin yapılması gerektiği belirtildi.

Yunan mitolojisinde hem erkek, hem de kadın olan yaratığın ismi ‘Hermafrodit’miş. Hani derler ya “işit de inanma.” diye, tam o misal işte. Niçin mi “Hani derler ya ‘işit de inanma’ diye, tam o misal işte.” diyorum? Hemen arz edeyim:

Efendim Yunan mitolojisinde hakkında, biri, “Asyalı dişi, Afrodit ile erkek, Afroditos’un Tanrı Hermes’in vücudunda birleşmelerinden oluştuğu”; diğeri de “Tanrı Hermes’le Tanrıça Afrodit’in erselik çocukları olduğu” şeklinde iki öykü bulunan bir kahraman vardır ama o kahramanın ismi ‘Hermafrodit’ değil, ‘Hermafroditos’dur. Pekiyi ‘Hermafrodit’ diye bir şey yok mudur? Tabiİ ki vardır ama bu ‘Hermafrodit’ sözcüğü, Yunan mitolojisine değil, günümüze ait bir kavramın tesmiyesi işinde kullanılmaktadır, çağdaş tıpta hem erkek, hem de kadın özellikleri taşıyan kişilere ‘Hermafrodit’ denilmesinden dolayı. Söz konusu yarışma programında ise 09.10.2003 günü Yunan mitolojisine ait bir kahramanın ismini söylemesi istenildi müsabıktan ve bu nedenle de verilen cevabın günümüz tıbbında bir terim, yani ‘Hermafrodit’ değil, Yunan mitolojisindeki bir kahramanın ismi olarak, yani ‘Hermafroditos’ şeklinde tahakkuku gerekirdi.

"KİBİROĞLU" MU "BİKİROĞLU MU?
Star Tv, kadın iç spikerinin Eminönü Belediye başkanı Lütfi Bikiroğlu'ndan* bahsetmesi üzerine kanala telefon ederek, soyadının yanlış okuyan spikeri uyardığımda bilir lkibir arasındaki farkı anlatmamı istedi.
*Lütfi Kibiroğlu
Kibir: Benlik
Bikir: Kızlık

USTADAN
Bakıp görmeyenlerden, konuşup dinlemeyenlerden, dokunup hissetmeyenlerden uzak durun...
(Leonardo Da Vinci)

KAÇINCI BİSİKLET TURU?
Radikal gazetesinin 03.07.2004 tarihli sayısında belirtildiğine göre, bisiklet sporunun en büyük etkinliği konumundaki “Fransa Bisiklet Turu”nun bu yıl 101.’si düzenlenecekmiş.

Şöyle bir bakıldığında, yani ilk bakışta doğru bir haber gibi geliyor insana Fransa Bisiklet Turu’nun 1903’te başlatıldığı, içinde bulunduğumuz yılın 2004 olduğu ve “2004-1903” aritmetiksel işleminin de “101”i verdiği keyfiyetleri göz önüne alındığında ama 1903’le 2004 arasında söz konusu bisiklet turunun gerçekleştirildiği Fransa’nın da içinde bulunduğu kıta toplam 10 yıl süren iki Dünya Savaşı görmüştür ki bu savaş yıllarında bahsini geçirdiğimiz bisiklet turunun yapılamadığı kesindir.

“1903’le 2004 arasında söz konusu bisiklet turunun gerçekleştirildiği Fransa’nın da içinde bulunduğu kıta toplam 10 yıl süren iki dünya savaşı görmüştür ki bu savaş yıllarında bahsini geçirdiğimiz bisiklet turunun yapılamadığı kesindir.” diyorum ama bu, dünya savaşlarının birincisinin 4, ikincisinin de 6 yıl sürmesi keyfiyetinden yola çıkılmak suretiyle varılan teorik bir sonuçtur ki teori ile pratiğin çoğu kez uyuşmayarak çatıştığı da bir gerçektir.

Burada da öyle olmuş ve her iki Dünya Savaşı'nın toplam 10 yıl sürmesine karşın bahsini geçirdiğimiz bisiklet turu, bu yılların toplam sayısından bir fazlasıyla 11 yıl yapılmamıştır.

Bu durumda “Fransa Bisiklet Turu”nun bu yıl kaçıncısının yapılması gerekiyormuş Radikal gazetesinin sayın yöneticileri? Efendim, duymadım, yüksek sesle lütfen. 90.’sı mı? Tamam aferin hah, hep böyle olun işte...

USTADAN
"Sürü hayvanı hatta paha biçilmez değerdedir. Ama kendini yönetebilecek beceriye sahip olmadığı için bir 'çobana' ihtiyacı vardır. " (Friedrich Nietzsche)

USTADAN
Suçlunun beraat ettiği yerde, yargıç mahkûm olur. (Publilius Syrus)

BUNLAR DA KISA KISA
www.edebiyatvesanatakademisi.com, 26.05.2015: "Mahya Ve Mahyacılık Zenaatı"
Kural: Büyük harflerin kullanıldığı yerlerde bulunan ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki küçük harfle yazılır: Mai ve Siyah, Suç ve Ceza, Leyla ile Mecnun... gibi!

Yanlış: Mesken masumiyeti filan artık yok! (Milliyet, 24.02.2005)
Doğru: Mesken masuniyeti filan artık yok!

Mehmet Soysal, Milliyet, 19.08.2018: "Özden’in öldürülmesine karşı övgüler dizmeye..."
Övgüler dizilmez düzülür!
Düzmek: Şiir, destan, şarkı vb. yaratmak, oluşturmak, meydana getirmek.

İslam Memiş, Güneş, 14.08.2018: "Twitter’dan de tehditlerini yenilemeyi unutmuyor!"
İslam Memiş de yinelemek yerine yenilemek fiilini kullanıyor!
Yinelemek: Tekrarlamak.
Yenilemek: Bir kimse veya bir şeyin yerine yenisini koymak.

@Medyanin50Tonu, 10.08.2018: "üç pedofili erkek, şehir meydanında vurulduktan sonra vince asıldı"
Pedofil"e "pedofili" dediği için Müge anlı'ya kahkahalarla gümüştük de...
Sıra Medyanın Elli Tonu'na gelmiş olacak ki...
Pedofil: Sübyancı
Pedofili: Sübyancılık
Vah benim tvitçilerim vah...

Mutlu Bayramlar

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?

 

Saygılarımla,

Hüseyin Movit

Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar