05.09.2017 / 16:07

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (276)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

DEVRİK CÜMLE HAKKINDA
Elazığlı Sırrı Er, hem bilmez hem de uydurur! Devrik cümlenin ne olduğunu bilmez kendi kullanır ve okurlarına enselenir! Anlamı güçlendirmek veya güzelleştirmek için Türkçenin normal söz dizimine aykırı olarak yüklemi öteki cümle ögelerinden daha önce gelen cümle: Ne mutlu Türküm diyene" (TDK) "Sizin de bildiğiniz gibi dile hâkim olanlar, devrik cümle kullanımını tercih etmezler." demesi gerekirken. İşte marifeti: "Sizin de bildiğiniz gibi dile hakim olanlar, tercih etmezler devrik cümle kullanımını." (www.facebook.com, 28.11.2012) 

YAPMIŞ YİNE YAPACAĞINI
Aşırma cambazı Elazığlı Sırrı Er, yine yapmış yapacağını. Girmiş, Beşiktaş Müftülüğü'nün sitesine, oradan Hitabet başlıklı yazının, 13. numaralı dipnotundan "Yüksek ilimlerin giriş kapısı belleyici kulaktır böylesine belleme ve dinleme vasıtasına sahip olan kişi ilimden ve öğrenmekten mahrum kalmaz" cümlesini kopyalamış ve yazıyı ikiye bölerek ilk kısmını "şaaap" diye, kaynağını/yazarını belirtmeden kendi yazısıymış gibi Face'e yapıştırıvermiş: "Yüksek ilimlerin giriş kapısı belleyici kulaktır." (05.04.2015)

DEPLASMANA ÇIKAN YAZI
En-kıro-men Türkiye’de özel radyo ve televizyonlar yayına başladıktan sonra çoğu eğitimsiz ve deneyimsiz kişilerin kameraların ve mikrofonların önüne geçmesiyle Türkçede yozlaşma ve yabancılaşma da hız kazandı.

1-www.facebook.com/konusmasanati/posts/447532288647760
2- www.sirrier.com.tr/kitaplari/
3- www.sirrier.com.tr/sozun-buyusu/
4- www.spikerliksunuculukkurslari.com/ustalarin-gozunden-spikerlik.html
5- www.divanyoludergisi.com/author/sirrier/
6- www.divanyoludergisi.com/yazilar/en-kiro-men/
7- www.divanyoludergisi.com/sayi/2014ocak/
8- www.yazete.com/yazilar/sirri-er/en-kiro-men/476919/
9- www.odevportali.com/ara/ünlü-kişilerin-ingilizce-hayatı-şarkıcı/DOC
10- www.odevportali.com/ara/topluma-örnek-olmuş-kişilerin-hayatları/.../1

USTADAN
“Bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir.” (Mahatma Gandhi)

TDK'DAKİ YANLIŞ
Türkçe Sözlük, "vantrilok"un anlamını "karnından konuşan" olarak vermiş. Doğrusu: "Sesi kendi ağzından çıkmıyormuş gibi konuşabilen, başkası söylüyormuş gibi konuşma becerisi olan, bu becerisiyle sahnede gösteri yapan kimse."

NAZLI ILICAK'TAN YANLIŞ
"1776 tarihli Virginia İnsan HaklarıBeyannamesi..." (Takvim, 17.05.2007) 1. Yanlış : Ay ve gün belirtilmeden, "1776 tarihli" denilmez! 2. Yanlış : Virginia Kolonisi (ABD) Yasama Meclisi´nin 17 Haziran 1776´da kabul ettiği, "İnsan Hakları Beyannamesi" değil; "Yurttaş Hakları Bildirisi"dir. Bilindiği gibi, "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi", Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilmiştir.

TDK'DAKİ YANLIŞ
Yanlış: alıkonması (http://www.tdk.gov.tr/index.php?)option=com_bts&view=bts&kategori1=veritbn …. Doğru: alıkonulması (http://www.tdk.gov.tr/index.phpoption=com_bts&view=bts&kategori1=veritbn …...)

PUNÇ MU ROM MU?
Hakk'ın rahmetine kavuşan ağabeyim Erdoğan Tokmakçıoğlu ile ilgili eleştirimi tekrarlıyorum: Erdoğan Tokmakçıoğlu, Gözcü, 07.03.2007: "Çayın içine konyak katılarak elde edilen 'rom' adında bir içeceğin olduğunu..." Sevgili üstadım, "punç" ile "rom"u karıştırmış anlaşılan. Çay, şeker, tarçın, limon ve konyak karışımından elde edilen içeceğe "punç" denilir. Sevgili üstadımızın bahsettiği, "rom" ise şeker kamışından, şeker yapılırken elde edilen öz suyun, melas ve artıklarının mayalandırılmasıyla elde edilen alkollü sert bir içkidir. İçkiler konusunda uzman olduğunu bildiğimiz ağabeyimize hiç yakıştıramadım doğrusu!

USTADAN
Hıçkırarak ağlayan bir kadının gözyaşları, ağlatan adamın başına geleceklerinin altına atılacak imzadır. (Bukowski)

SPİKERLERE
Ulama: Konuşmada art arda gelen kelimelerden birincisinin sonundaki ünsüzün, ikincisinin başındaki ünlüye ses bakımından bir hece oluşturacak biçimde bağlanarak söylenmesi. (Türkçe Sözlük, TDK)

Üsküdar şehirmiş! 

Hüseyin Movit'i artık tanıyorsunuz. Hani televizyon ve gazetelerdeki dil yanlışlıklarını dedektif gibi takip edip, daha sonra da "sorumlularından" hesap soran Dil İzleme Gönüllüsü... Hüseyin Ağabey bizim "Gafoloji" bölümündeki bir yazıya takılmış. Vatan Şaşmaz'ın Üsküdar'dan söz ederken "şehir" demesini biz "gaf" diye yorumladık ya, meğer asıl gafı biz yapmışız. "Bak Yüksel kardeşim" dedi sevgili Hüseyin Movit"Eğer bu hatayı düzeltip, okurlarına doğru bilgi vermezsen, seni Gaf Profesörü ilan edeceğim, ona göre!.." Eh, bu tehdide aldırış etmemek olur mu? Efendim, "şehir" ya da bir başka deyişle "kent", insan medeniyetinin kümeleştiği alanlarmış. Bu nedenle Üsküdar'ın "şehir" olarak anılması yanlış değilmiş. "İl" ise haritadaki sınır çizgileriyle belirlenmiş coğrafi alanlarmış. Bu durumda Adapazarı "şehir"Sakarya ise "il" olarak anılmalıymış. Tamam mı Hüseyin Ağabey, zift ve tavuk tüyüne bulanmaktan kurtuldum mu? (Yüksel Aytuğ, Sabah/Günaydın 17.07.2004)

USTADAN

Satır içi resim 1

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?

Saygılarımla,

Hüseyin Movit

Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar