02.08.2017 / 12:40

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (275-2)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

 AHLAKTAN BAHSEDENE BAK

Azgın aşırmacı Elazığlı Sırrı Er, arada bir ahlak, konusunda tavsiyelerde bulunmayı pek sever, yine sallamış: "Ahlâk denen kavram, ahlâksızlar tarafından erozyona uğratıldı..."(www.facebook.com, 16.02.2015)
Köftehor âdeta kendini anlatıyor. Yazdığını iddia ettiği yedi kitabın hepsi intihal yani aşırma!
Sözleri, ele verir talkını misali!
Onun bunun yazılarını kopyalayıp "çakma" kitaplarında kullanmak hangi ahlak kuralı ile bağdaşır. Bir cevaplasa da biz de tatmin olsak...
 
ÖNCE ENSELENDİ SONRA SEPETLENDİ
"Aşırmacı TRT" yaz tıkla, "intihalci TRT" yaz tıkla bakalım kim çıkıyor? Tabii ki Elazığlı Sırrı Er çıkıyor. Çekirge üçüncü sıçrayışta yakalanıyor, aşırmacı Sırrı Er 10 bininci sıçrayışta yakalandı. 
Eee, aşırmacıyı biraz başıboş bırakacaksın ki daha çok emek hırsızlığı yapsın bize de "emek hırsızı"nın kitabını yazmak düşşün. Değil mi sevgili okurlar.
Aşırmacı nereden mi sepetlendi, tabii ki haksız yere ve torpille girdiği TRT'den.(07.02.2017)
Devletin parasını çarçur edenlerden hesap da sorulmalı!
 
YENİLENEBİLİR Mİ YENEBİLİR Mİ?
Muş'ta yenilebilir enerji üretimi projesi - Muş - Haber7
22 Eyl 2016 - Muş'ta yenilebilir enerji üretimi projesi. Muş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından hazırlanan "Yenilenebilir Enerji Kaynakları..."
Editörünüz uyurgezer olursa!
 
 
"ISI" MI "SICAKLIK" MI?
"Isı" ile "sıcaklık" arasındaki farkı bilmeyen Hürriyet editörleri, "Fırtına ve yağış geliyor, ısı düşecek" demişler. (12.10.2009)
Isı: "Bir cismin uzamasına, genleşmesine, buharlaşmasına, erimesine, sıcaklığının artmasına yol açan fiziksel enerji. Birimi: kalori.
Sıcaklık: Sıcak olan şeyin durumu, etkisi veya sıcak olan şeyin niteliği, hararet. Birimi: santigrat, fahrenhayt.
 
"MAMÜL" MÜ "MALUL" MÜ?
Yıllar önce "Radyo Foreks"in düştüğü hataya bu kez Milliyet ortak olmuş: "Türkiye Harp Mamulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Balıkesir Şubesinin çelenk sunumu ile başladı." (18.03.2015)
Mamül: "Yapılmış, işlenmiş, imal edilmiş (eşya, yiyecek)"
Malul: "Sakat (kimse)"
 
NEYMİŞ?
Hayvanlar için hamile sıfatının kullanılması, bir şaka veya cicilik söz konusu değilse, bir gazete haberinde hem bilgisizliktir, hem görgüsüzlük! (Hakkı Devrim, Radikal, 19.02.2008)
 
TDK'DA BULAMADIK
Türkçe Sözlük'te "saplantı" anlamında "fikrisabit" var; "peşini bırakmama, bir işi sonuca kavuşturma" anlamında "fikritakip" yok!
En kısa zamanda sözlüklere eklenmesi dileğimizdir...
 
SEYİRCİ KALINAN İDAMLAR
CHP Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in idam kararlarını Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Raportör, CHP’nin başvurusunun reddedilmesini istedi. Mahkeme, raportörü dinlemedi; TBMM’nin kararını usul yönünden bozdu.
CHP, verdikleri itiraz dilekçesini usulden bozan Anayasa Mahkemesi'ne eksiklikleri giderilmiş yeni bir itiraz dilekçesi göndermemek suretiyle Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in idamlarına da seyirci kalmıştı. (Bu konuda, Suçlular Aramızda/Medyacının El Kitabı adlı kitabımızda bilgi verilmiştir.)
 
EVDE ÖRDEK BESLEMEK!
Müge Anlı çocuğunu kırmayarak eve iki ördek yavrusu almış. Yavru iken evin neşesi olan ördekler büyüyünce evi altüst etmeye ve kokmaya başlamışlar. Müge Anlı durumdan şikâyetçi: Bu ördekler büyüdüler resmen ördek oldular (daha önce ördek değillerdi) çok kötü kokuyorlar. Bütün gün yıkıyoruz (Allah Müge'nin annesine kolaylık versin. Köpeğine de o bakıyor.) yine de kokuyorlar. (atv, 15.06.2015/11.13)
Apartman dairesinde ördek beslemek de ne oluyor? Olur bahçeli evin, bir köşeye havuzlu kümes yapar, ördek besleyerek her gün taze taze ördek yumurtası yersiniz olur biter.)
 
 

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?

Saygılarımla,

Hüseyin Movit

Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar