Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
08.03.2018 / 12:05

Neslihan KABAOĞLU

Farkındalık yaratan Kadınlar Günü reklamları…

Bugün 8 Mart, yani Dünya Emekçi Kadınlar Günü, yine kadınlara dönük farkındalık yaratma çabalarıyla sık sık karşılaştığımız bir hafta.
Gönül ister ki bu farkındalık; yayılsın yayılsın yayılsın tüm dünyadaki kadınlar özgürce, kendi istedikleri hayatı yaşasın. Fakat öyle bir ortamdayız ki ancak bunu bir deniz yıldızı hikayesine benzetebiliyoruz: “bir hayatı değiştirmek bile kar”…
 
Her yıl 8 Mart’a özel reklam hazırlayan markaların arttığını görüyoruz. Hatta bazı markalar, bu yönde bir beklenti bile yaratmış durumda.
 
Filli boya yine dikkat çekti…
Beklenti yaratan markalardan biri olan Filli Boya’nın reklamında; dizilerden, ayrımcılığa, tacizden şiddete, erkeklerin ne istediğinden kadınların ne istediğine kadar sorularla sokaktaki insanın görüşlerine yer veriliyor. Her yıl farkındalık yaratmayı amaçlayan reklamlarıyla gündeme gelen Filli Boya, bu yıl “Birlikte, huzur içinde yaşayabilmek için hepimiz birer mucizeyiz” sloganıyla ve #mucizemsin hashtagiyle reklam hazırladı.
 
Filli Boya patronundan kampanyaya tam destek…
Bundan önceki reklam kampanyalarında olduğu gibi, Gözde Akpınar reklam filminin duyurusunu önceden yaptı. Sosyal Medya hesabından, reklam filmi hazırlanırken yaşananların bir kısmını paylaştı. Hatta, film altına yapılan yorumları da takip ettiğini, verdiği cevaplardan görebildik.
 
Boyner, kız çocuklarına değindi…
Boyner, Kadınlar için hazırladığı reklam filminde, sanat dünyasından ünlü isimler ve iş kadınlarının da dahil olduğu kadınlarla “kadın” söylemine yer veriyor. Reklam sonunda ekrana gelen kız çocuğu ise “çocuk” diyor. Kısa ve net bir anlatımla tam nokta atışı olmuş bir reklam filmi. Boyner, kız çocuklarının kadın yapılmaya çalışılmasına dikkat çekerek, #Nokta#18denönceherkesçocuk hashtagleriyle hazırladığı reklam filmini, 6 Mart itibariyle yayınlamaya başladı.
 
Sabancı Holding, ters köşe yaptı…
Sabancı Holding, bu haftaya özel hazırladığı reklam filminde; kadınlara davranışların, olduğu sanılan şeklini alt yazı ile gerçek şeklini ise kadınların anlatımlarıyla, aktardı. Kadınların her ortamda gördüğü ayrımcılığın altını çizen Sabancı Holding, bu filmleriyle birlikte, Kadınlara dönük yaptığı çalışmaları da anlattı.
 
Karaca ifadeleri değiştirdi…
Karaca, “Kadın Dediğin…” ile başlayan ifadelerin yeniden düzenlenmesine dönük, sade bir tarzla hazırladığı reklamını yayınladı. Ekrana sadece yazının geldiği reklam filminde, “Kadın Dediğin İçinden Geleni Yapar” ifadesini merkezine alarak, tabuları yıkan söylemlerde bulunuluyor.
 
Beraber yol aldıkları kadınlarla farkındalık yaratanlar…
 
Lassa, bünyesinde çalışan kadınlarla, ekiplerindeki kadınların Lassa’ya kattıklarına yer verdi.
 
Migros, Atatürk’ün imzasını taşıyan bir yazıyla başlayan reklamında, Türkiye’nin en fazla kadın istihdam eden firmalarından biri olduğunu vurguladı.
 
ABC Deterjan, kadınlarla birlikte yürüttüğü “Yerli Yerinde Safran Çiçeği” uygulamasını, bu uygulamaya dahil olan kadınlarla anlattı.
 
Bilyoner, isim sponsoru olduğu Kadın Basketbol ligindeki sporcularla “Sesini çıkarınca yapamayacağın şey yok” mesajı verdi.
 
Fayda sağlamaya çalışan markalar…
 
Böyle hassas günlere özel farkındalık yaratmak üzere kampanya yapan markalara şapka çıkarırken, satışlarını arttırmaya dönük reklam yapan markaları şaşkınlıkla izliyorum.
 
Mesela Teknosa, reklam filminde önce 8 Mart Kadınlar gününü kutluyor, sonra bu güne özel yaptığı indirimleri anlatıyor.
 
English Home da ofisteki kadınlara dönük ürünlerini tanıttığı bir reklam filmini yayına soktu. Sormak isterim bu markaya, kadınlar gününün tek muhatabı “ofisteki kadınlar” mıdır? Bu reklamla kendine yaptığı faydadan başka ne amaçlanmıştır?
 
Keşke bu reklamlarını birkaç gün sonra yayınlasa, kadınlara ve 8 Mart’a da hiç değinmeselermiş.

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar