02.05.2018 / 11:31

Halef R.  VAYIS

Dezenformasyona karşı koymak kolay değil!

Toplumları, medya manipülasyonu ve dezenformasyon ile mücadele etmenin zorluğuyla geçecek bir dönem bekliyor.

 

Freedom House’un yıllık olarak hazırladığı “Dünyada Özgürlük” raporuna göre, geçtiğimiz on yılda küresel demokrasinin yaşadığı başarısızlıkların bir kısmı, seçmenlerin maruz kaldığı dezenformasyondan kaynaklı…

Siyaseten tercih edilmiş, buna bağlı olarak da yetersiz gazeteciliğin hüküm sürdüğü medyanın neden olduğu dezenformasyona karşı koymak, bireyler için şüphesiz kolay olmuyor.

Gelişen teknoloji ile daha yaygınlaşan dezenformasyon tehdidi, bazı ülkelerde basın özgürlüğü ilkeleriyle çelişen yasaların yürürlüğe konmasına sebep olabiliyor aynı zamanda.

Anlaşılan o ki toplumları, medya manipülasyonu ve dezenformasyon ile mücadele etmenin zorluğuyla geçecek bir dönem bekliyor.

Aslında bu zamana kadar küresel medya sahnesi, karmaşık yasal ve politik taktikler aracılığıyla stratejik satın almalara çok kez tanık oldu.

Freedom House’un raporunda, Moldova örneğinden yola çıkılmış. Rapora göre, Moldova medyası siyasi çıkarlar uğruna el değiştirmiş mecralarla doluymuş. Bu mecraların finansman bakımından varlığı ise reklam gelirlerine değil, güçlü siyasi ilişkileri bulunan sahiplik temeline dayandırılıyormuş.

Moldova medya piyasasındaki bu yoğunlaşma, büyük patronlara politik konumlarını güçlendirecek ve koruyacak araçları da böylece vermiş oluyormuş.

Çelişkili yeni kurallar da bu vesileyle hayat buluyor demek ki.


Birini arkadaş kabul etmek için onunla ne kadar süre geçirmek lazım…

Sokak arkadaşlıklarının sanal arkadaşlıklara dönüştüğü günümüzde, ABD’deki Kansas Üniversitesi, arkadaşlık üzerine yaptığı araştırmanın makalesini yayınladı.

İletişim profesörü Jeffrey Hall’un araştırmasına göre, birini sıradan bir arkadaş olarak kabul etmeniz için onunla ortalama 50 saatinizi geçirmiş olmanız gerekiyormuş.

Karşınızdaki kişinin yanında kendinizi rahat hissetmeniz ve onu “arkadaşım” statüsüne yükseltmeniz için gereken süre ortalama 90 saat imiş.

Karşınızdaki kişiyi yakın arkadaşınız olarak kabul etmenizi sağlayacak sürenin ise 200 saat ortalamasına ulaşması gerekiyormuş.

Prof. Hall, kişiyle geçirilen zamanın arkadaşlığa katkısını daima eşit şekilde değerlendirmenin mümkün olmadığını da belirtiyor.

Bir kişiyle iletişimde olmayı isteyerek, mecbur kalmadan iletişim kurduğumuz durumlara “seçerek iletişim kurmak”; kampüs ortamı ya da iş ortamı gibi yerlerde ya da komşularımızla kurduğumuz iletişimi “kapalı ortam iletişimi” olarak tanımlıyor.

Profesör Hall, arkadaşlık konusundaki bu ayrım konusunda, “İşyerindeki, okuldaki ya da apartmanımızdaki insanlarla zorunlu olduğumuz için iletişim kuruyoruz. O kişiyle arkadaş olmak istemiyorsak, iletişimimizi mümkün olduğunca minimum seviyede tutup nezaket sınırlarını aşmamaya özen gösteriyoruz” açıklamasını yapıyor.

Profesöre sormak lazım!
Aynı süreleri sosyal medya ortamlarında geçirmek de birini gerçek arkadaş olarak kabul etmek için yeterli ve geçerli oluyor mu?

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar