04.11.2020 / 13:35

Hüseyin MOVİT

Bir Sözlüğün İncelenmesi...

RTÜK'ün bastırdığı Sakarya Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Serhat Demirel'in Türkçe Telaffuz Sözlüğü'nde yüzlerce değil binlerce yanlış/hata var.

Sanırsınız ki ilkokul öğrencileri başka sözlüklere baka baka yazdı. Bir doktorun sözlük yazmayı bilmeden bir kurum adına sözlük yazmasına hayret ediyoruz. 

Yanlışlar say say bitmiyor. Daha birinci sayfadan itibaren alfabetik sıralama yapılmamış. Anlaşılıyor ki Dr. Demirel alfabetik sıralama yapmayı bilmiyor ya da bunu ortaokul öğrencisi sıralamış. 

Abanozdan sonra abajur geliyor. Abideden önce Abidin yazmış. Alfabe maddesi Ali'den sonra yazılmış. arter, artezyen, artırmak, arşıâlânın önüne alınmış. Arzudan önce arzuhal, Asaf'tan önce asap, asrısaadetten önce astigmat, ateşisuzandan önce ateşperest gibi alfabetik dizine aykırı pek çok yazım var. 

Hatta bazı kelimeler var ki arada 15 sayfalık mesafe var. Verdiğimiz örnekler, yalnızca birkaç tane. Yanlışları 15 gündür yazıyoruz. Birbirinden farklı hataları belki 2 ay daha yazmak zorunda kalacağız. 

Daha alfabetik sıralamayı bilmeyen kişiler üniversite öğretim görevlisiyse yazık o üniversitenin öğrencilerine. Kendisine sözlük yazmaya başlamadan önce Türkçenin harflerini A'dan Z'ye ezberlemesini  öneririz. Yaş ilerledikçe ezber yapmak zorlaşır da... 

BUNLAR DA KISA KISA

MERAK BU YA RTÜK Başkanı Sn. Ebubekir Şahin'e sorularımız: Türkçe Telaffuz Sözlüğü'ne yazdığınız ön sözde imla hatası yaptınız. - Türkçe’nin doğru kullanımına... - Türkçe’nin kısırlığını aşmayı... Doğrusunu da yazmışsınız! Gençleri ikilemde bırakmaya hakkınız yok!  

Kitabın yazarına güvenip bir düzeltmenden yardım da almadınız. Sorun bakalım, yaptığı yanlışları bilebilecek mi? Sakarya Üniversitesi Türk Dili Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Serhat Demirel'e, hangi özelliğinden dolayı bu sözlüğü yazdırdınız? 

SPİKERLERE Ezgi Gözeger, FOX TV, 30.10.2020/9.59: "Neyden bahsedeceğiz?" "Hangi şey" anlamındaki zamirin "ney" şeklinde seslendirilmesi münhasıran Müge Anlı'ya (atv, 09.10.2010) aittir. Lütfen yetki gasbı yapmayalım.  

DİLEK Zoraki müstafi Başkan Melih Gökçek'in kuralları öğreneceği yok. Onun için vakit harcamaya değmez! İlk mektep 4'te öğretilen kurallardan bihaber siyasi. Bir de klavye meraklısı ki sormayın gitsin. Gece yarılarından sabaha kadar tvit atıyor! 

- EKREM İMAMOĞLU’NUN KOLUNDA Kİ SAATİ ALABİLMEK

- SOLCU OLMASANIZDA DIŞARDAN BAKTIĞINIZDA - MUHARREM İNCE DE PARTİ KURUYOR, MUSTAFA SARIGÜL’DE... Allah'ım, bizi yüksek ilk mektep mezunlarının dilimizi kirletmelerinden koru!


BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?

Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar