02.06.2021 / 11:25

Halef R.  VAYIS

Aklıyla insan hayatına katılacak teknolojik ürünler

Örneğin göz lensleri, şeker hastalarının kendi kendilerini takip edebilmesine, uyuşturucu kullananların hemen tespitine ve kanser gibi birçok hastalığın önceden teşhis edilmesine yardımcı olacak…

 

Artık her bir şeyin akıllısı var ya…

Aynanın niye olmasın?

Sizi zayıf gösterebilir, daha güzel görünmenizi sağlayabilir vs…

Ancak aşağıda sözü edilen ayna böylesi değil. Bildiğiniz akıllı cihazların başka versiyonu…

 

Kişisel asistana dönüşen akıllı ayna…

Günlük hava durumunu, haftalık planlarınızı, hatta sosyal medya bildirimlerinizi gösteren bir aynaya sahip olma fikri hoşunuza gidiyorsa, daha bile fazlası var.

Beş parmağa kadar dokunmatik özellik sunan yeni akıllı aynalar, aynı zamanda sesle kontrol edilebilecek. Gelişmiş yapay zekası sayesinde de kişisel asistanınıza dönüşebilecek.

Bu aynaları evinizdeki diğer akıllı cihazlarla konuşturmanız mümkün. Örneğin ışıkları kontrol edebilir, sıcaklığı ayarlayabilirsiniz. Aynı zamanda müzikler çalabilir, video oynatabilir, haberleri derletebilirsiniz.

Elbette, hayatımıza girmeye hazırlanan birçok teknolojik ürün daha sırada bekliyor.

 

Sahibini takip eden akıllı bavul...

Travelmate Robotics şirketinin ürettiği kendi kendine sahibini takip edebilen bavul satışa çıktı. Sahibinin komutlarına uyacak olan akıllı bavul, saatte 10.9 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Yapay zekayla kendi kendine tamamen otonom bir şekilde hareket edebilen bavul, sahibini akıllı telefon vasıtasıyla takip edecek. Valiz, engelleri tanıyacak ve sahibinin dediklerini harfiyen uygulayacak.

USB girişi sayesinde akıllı telefon şarj etmeye de yarayan bavul, sahibi kendisinden 15 metre uzaklaşıldığında uyarı verecek.

 

2030’da ABD’nin dörtte biri otonom araç kullanacak...

Boston Consulting Group’un yaptığı araştırmaya göre 2030 yılına geldiğimizde ABD’de otomobillerin yol aldığı her milin dörtte biri, otonom şekilde gerçekleşecek.

ABD’de sadece test amacıyla binlerce otonom araç şehir trafiğinde her gün yol alırken, Tesla gibi bu konuda ileri aşamada çalışmaları olan şirketler, hükümete baskı yaparak otonom araçları bir an önce resmen satışa sunmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

ABD’de yapılan bir araştırmada, halkın otonom araçlar edinmeye çok istekli olduğu ortaya çıkmış.

Otomobil sahibi olmanın maliyeti düşünüldüğünde, araştırmaya katılanların % 60’ı otonom taksilerin devreye girmesiyle otomobil satın almak yerine, içinde şoför olmayan otonom araçları taksi gibi kullanarak kiralamayı tercih edeceklerini belirtiyor.

Bu da araçlarda yeni paylaşım kültürünü beraberinde getirecek…

Örneğin, araç paylaşım uygulamaları, şehir içi ulaşımın vazgeçilmez parçasına dönüşebilecek. Otonom araçları satın alanlar ise aracı kullanmadıkları zamanlarda, başka yolcuları taşıması için kiralayabilecek. Yani, otonom araçlar kendi ücretlerini çalışarak ödeyebilecek.

 

Geleceğin lensleri kanseri tespit edebilecek...

Görünen o ki, lensler gelecekte bizlere daha büyük kolaylıklar sağlayabilecek.

Oregon Eyalet Üniversitesi‘ndeki mühendisler, lenslerin içine şeffaf sensörler yerleştirebilmek için çalışıyor.

Çalışmaların başarılı olması durumunda, günlük hayatta görme problemleri için kullanılması planlanan lensler, şeker hastalarının kendi kendilerini takip edebilmesine, uyuşturucu kullananların hemen tespitine ve kanser gibi birçok hastalığın önceden teşhis edilmesine yardımcı olacak.

 

Tüm bu gelişmelerin ucu bucağı yok…

Kendimizi teknolojiye teslim ederek yaşayacağımız yakın gelecek bizi bekliyor...

 

twitter.com/halefrvayis

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
>> Teknoloji insan ırkının sonunu getirir mi? - 06.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz?
Tüm Yazarlar