Zuckerberg evrensel temel geliri savundu

Medyaloji.net » teknoloji » Zuckerberg evrensel temel geliri savundu
Zuckerberg evrensel temel geliri savundu

Zuckerberg’ün mezun olduğu Harvard’da konuşma yapmaya çalışması, medyaya da gündem maddesi oldu.

Öğrencileri, otoriteye baş kaldırmaya çağıran sosyal medya devi Facebook’un kurucusu aynı zamanda, üniversitenin okul gazetesine yapılan saldırının da sebebi oldu.

Ancak Zuckberg’ün konuşmasında önemli bir detay daha vardı. Facebook’un CEO’su, herkesin hayatta kalmak için gerekli olan minimum geliri sorgusuz sualsiz aldığı evrensel temel gelir sistemini savundu.

Evrensel temel gelir sistemi ilk kez, robotların iş dünyasına girmesiyle işsiz kalacak insanların nasıl yaşayacağı tartışması sırasında medya gündemine taşınmış, Bill Gates ve Elon Musk ABD’nin evrensel temel gelir uygulamasına geçmesi gerektiğini savunmuştu.

Ancak ABD’den önce İsviçre’de de tüm vatandaşlara temel bir gelir sağlanması için referandum yapılmış, hayırcılar referandumu kıl payı kazanarak tüm vatandaşların temel gelir ödemesi almasını engellemişlerdi.

Pilot uygulamaları başladı

Yine de evrensel temel gelir sistemi Kenya, Hollanda, Finlandiya, Kanada ve ABD’de bazı bölgelerde pilot uygulama olarak deneniyor ve uygulamanın robot devrimi ile beraber tüm toplumlara yayılması bekleniyor. Uygulama sayesinde çalışan veya çalışmayan tüm insanlara düşük miktarda ama temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bir gelir bağlanması, böylece robot devriminin daha sancısız gerçekleşmesi planlanıyor.

Zuckerberg de teknolojinin gelişmesiyle beraber insanların artık daha fazla kişisel eğitime odaklanacağını ve işlerin yapay zeka tarafından yapılacağını savunuyor. Bu yeni toplumsal yapıda ise insanlara evrensel temel gelir sağlanması gerektiğinin altını çiziyor.

YORUMLAR