Yüz tanıma teknolojisiyle aranan suçluyu tutukladılar

Medyaloji.net » teknoloji » Yüz tanıma teknolojisiyle aranan suçluyu tutukladılar
Yüz tanıma teknolojisiyle aranan suçluyu tutukladılar

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz, toplulukları, kalabalıkları tarayan kameraların aranan kişileri tespit edip alarm verdiği senaryolar gerçek olmaya başlıyor.

İngiltere polisi ilk defa, yüz tarama teknolojisi sayesinde aranan bir kişiyi kalabalığın arasında tespit ederek tutukladı. İngiliz polisi tutuklamanın detayı hakkında bilgi vermedi ancak aranan kişinin yüz tanıma teknolojisiyle bulunduğunu açıkladı.

Polisin bir süre önce aranan 500 bin kişinin fotoğraflarını sisteme girdiği biliniyordu. Böylece muhtemelen hava limanlarını, tren istasyonlarını, şehir meydanlarını izleyen güvenlik kameralarına takılan yüz görüntülerini analiz eden yapay zekanın bulduğu kişileri polis merkezine bildirdiği düşünülüyor.

İngiliz polisi 2015 yılında da Leicestershire’da düzenlenen müzik festivaline katılan 90 bin kişinin görüntülerini de tarayarak aralarında aranan kişiler olup olmadığını kontrol ederek yüz tanıma teknolojisinin bir testini yapmıştı.

Öte yandan ABD’de de yüz tanıma teknolojisi yoğun olarak kullanılıyor ABD polis teşkilatının veri tabanında 117 milyon ABD vatandaşının fotoğrafının bulunduğu vurgulanıyor. Polisin vatandaşların fotoğraflarını, ehliyet, kimlik başvurusu gibi işlemler sırasında devlete verilen fotoğraflardan aldığının altı çiziliyor.

YORUMLAR
En çok okunan haberler