YouTuber’ların cebindeki parayı mı istiyor?

Medyaloji.net » iş dünyası » YouTuber’ların cebindeki parayı mı istiyor?
YouTuber’ların cebindeki parayı mı istiyor?

Google, YouTuber’ların önemli bir gelir kaynağı olan Patreon servisinin kullanımını izne bağladı.

Pek çok YouTuber, Google reklamları üzerinden kazanç sağlayabildiği gibi Patreon servisi üzerinden gelen bağışlarlar da düzenli olarak gelir elde ediyor. Ancak Google yeni yaptığı açıklamayla, Google tarafından onay almamış kanalların videolarından maddi gelir elde etmesini yasakladı.

Bu yasağın içine Patreon gibi bağış servisleri girdiği gibi, YouTuber’ların çeşitli markalarla yaptıkları reklam anlaşmaları da giriyor.

YouTube’dan onay almamış YouTuber’lar artık kanalları üzerinde Patreon linkini de gösteremeyecekler. YouTube bunu otomatik olarak engellemiş durumda. YouTube ayrıca, 10 binden az izlenme sayısı olan kanallarda reklam gösterimini de sonlandırıyor. Patreon’dan bağış almasına izin verilen YouTuber’ların ise Patreon gelirlerinden komisyon alınması bekleniyor.

Öte yandan Patreon üzerinden bağış almadan sadece YouTube reklamlarından kazanç sağlamaya çalışan pek çok kanalın da detaylıca açıklanmayan bahanelerle “kuralları çiğnediği” için kapatıldığı biliniyor. Bu durumda YouTuber’ların kapatılmaya itiraz etmesi de çoğu zaman sonuç vermiyor.

Öyle görünüyor ki, artık YouTube’dan çok daha büyük bir video paylaşım platformu olan Facebook ve Instagram, Twitch ile ağır darbe alan YouTube’a son darbeyi indirmek üzere. Gelir kaynakları kapatılan çok sayıda YouTuber’ın platform için video içerik üretmeyi kesmesi bekleniyor.

YORUMLAR