Yatırımcılar girişimcilerle buluştu!

Medyaloji.net » iş dünyası » Yatırımcılar girişimcilerle buluştu!
Yatırımcılar girişimcilerle buluştu!

Girişimcilik ekosisteminin birçok paydaşını bilgi ve veri odaklı bir platformda buluşturan Startups.Watch, Türkiye Girişim Ekosistemi 2017 üçüncü çeyrek verilerini açıkladı.

Türkiye girişim ekosisteminde tohum aşamasındaki girişimlere ilgi devam ediyor. Startups.Watch, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrek verilerine göre 23 teknoloji girişimine melek ve girişim sermayesi fonları tarafından toplam 13.1 milyon dolar yatırım yapıldı. 2017 yılının ilk 9 ayında yapılan toplam yatırım 57 milyon dolara ulaştı.

Aynı dönemde sektörlere göre yatırımlara bakıldığında ise en çok yatırımı sırayla; seyahat, siber güvenlik, nesnelerin interneti girişimleri, reklamcılık, insan kaynakları ve biyoteknoloji aldı.

Türkiye’nin elde ettiği rakamlar tohum aşamasındaki girişimlere yatırımların, ilginin devam ettiğini gösterdi. Avrupa’da ise girişim sermayesi ve melek yatırım konusunda patlama yaşanıyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde ilgi hızla artıyor.

91 girişime 9 ayda 57 milyon dolar yatırım

100 milyon dolar üstü yatırım alan altı ülkenin ikisi burada bulunuyor: İsveç ve Finlandiya. Diğer dört ülke ise İrlanda, İspanya, İsviçre, Avusturya. Tüm dünyada 2017 üçüncü çeyrek yatırımlarına bakıldığında 1 milyar dolar üzeri yatırım alan üç ülke ise: Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa. Türkiye ise kendi coğrafyasındaki en iyi yatırım alan ülke.

Girişimci yatırımcı buluşmalarında ise dört farklı girişim sahne aldı. Üçüncü çeyreğin dikkat çeken yatırımları arasında tohum aşamasındaki girişimlere yatırım yapan Diffusion Capital Partners, siber güvenlik konusunda çözümler geliştiren Atar Labs’e 2.5 milyon avroluk yatırım yaptı. Bir diğer yatırım da gündemdeki haberleri oyunlaştırma ile okuyucuya sunan “Bilemezsin” tahmin platformuna Demirören Ventures tarafından yapılan 1.2 milyon TL’lik yatırım oldu.

 

Sürekli büyüyen mobil reklam pazarına yönelik reklam çalışmalarını kolaylaştırıp hızlandıran AppSamurai ise ACT Ventures Partners’dan 1 milyon dolarlık tohum yatırım aldı. Galata Business Angels ise otomobil tutkunlarını dijital ortamlarda yakalamak isteyen oto tamir, aksesuar gibi şirketlere internet tabanlı pazarlama yetenekleri kazandıran Garaj Sepeti’ne yatırım yaptı.

Toplantının ikinci bölümünde girişimci sunumları bölümünde; nesnelerin internetinden eğitime altı farklı girişim projelerini anlatmak üzere sahne aldı.

StartupsWatch Türkiye Girişim Ekosistemi 2017 üçüncü çeyrek verilerinin açıklandığı etkinliğin moderatörlüğünü gazeteci Timur Sırt yaptı. Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Türk Telekom CEO’su Paul Doany, başarı için risk almanın önemini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün dünya genelinde teknoloji alanında olan en güzel şey, hem gençlerin hem de yaşlıların bir şeyler yapabilmesidir. Piyasa buna olanak tanıyor. Risk yoksa, gelecek de yoktur. Bugün Google’ı dünyanın en güçlü şirketi yapan şey, size internette arama yapma olanağı sunması değil, hayal edebileceğiniz her alanda yatırım yapma ve hata yapma cesaretini göstermesidir.

Google bu yatırımlarında pek çok hata da yapmıştır, çünkü hiç kimse yeni bir alanda neyin doğru olduğunu bilemez. İşe odaklanın, teknoloji konusunda gereğinden fazla heyecan duymayın. İşler yolunda gittikçe ve kar elde edebildikçe bunun peşinden gidin. Kendinizi geliştirmeye çalışmayın. Başka insanların size sunabileceklerinden mümkün olduğunca faydalanın.”

YORUMLAR