Yapay zeka ile tespit edecek

Medyaloji.net » iş dünyası » Yapay zeka ile tespit edecek
Yapay zeka ile tespit edecek

Terör finansmanı, finans kuruluşları ve güvenlik güçleri için çok karışık bir problem. Hangi paranın terör finansmanı için kullanıldığını tespit etmek bankacılar için çok zor.

Öyle ki, kimi zaman terör örgütlerini finansa etmek için aktarılan milyonlarca doları tespit etmek mümkün olurken, büyük bir şehirde uyuyan bir terör hücresine bomba yapımı için gönderilen birkaç bin doları görmek mümkün olmayabiliyor ve sonuçta yüzlerce masum insanın öldüğü bir terör saldırısı gerçekleşebiliyor.

Ancak güvenlik kuvvetleri ve finans kurumları bu sorunun altından kalkmak için artık yapay zeka kullanacak. Terör grupları ile birinci ve ikinci dereceden bağlantılı hesapların ve hatta onların altı gruplarıyla ilintili banka hesaplarındaki para akışını tespit ederek bu hesapları takip edip uyuyan hücrelere ve olası saldırılara karşı önlem almak mümkün olacak. Yapay zekanın takip edeceği tüm bu para akışı, güvenlik kuvvetlerine, belli bir bölgede yapılan saldırı hazırlığı konusunda da uyarı verebilecek.

Bankalar aslında bu tür tespit sistemlerini uzun süredir para aklama operasyonlarına karşı kullanıyorlardı ancak dünyada hızla artan, büyük şehirlerdeki tek kişilik terör saldırıları, çok daha küçük para akışlarını tespit etmenin ne kadar hayati değer taşıdığını ortaya çıkardı. Yapay zeka sayesinde, aile veya arkadaşlar arasında masum bir para transferi gibi görünen birkaç yüz dolarlık transferlerin bile terörle bağlantılı olup olmadığı tespit edilmeye çalışılacak. Ancak bu hiç de kolay bir görev değil ve Fintech alanındaki yapay zeka uzmanlarının önünde henüz çözülmesi gereken çok sayıda problem var. Yine de dünya çapında her gün gerçekleşen sayısız küçük para transferinin hangisinin terör amaçlı, hangisinin masum olduğunu tespit etmenin tek yolu yapay zekadan geçiyor.

YORUMLAR