Windows 10'a şok suçlama

Medyaloji.net » teknoloji » Windows 10'a şok suçlama
Windows 10'a şok suçlama

Rusya merkezli bir hukuk bürosu Windows 10'un yasa dışı şekilde kullanıcı verilerini topladığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Microsoft'un 29 Temmuz'da piyasaya sürdüğü Windows 10 işletim sisteminin izinsiz olarak kişisel bilgileri topladığı iddia ediliyordu. Rusya merkezli bir hukuk bürosu Windows 10'un yasa dışı şekilde kullanıcı verilerini topladığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Rus haber ajansı RIA Novosti'ye konuşan bir avukat şikayetin konum verileri, takvim bilgileri, şifreler, tarayıcı geçmişi, ses kayıtları ve e-postaların Microsoft tarafından depolanmasını kapsadığını söyledi. Bunun da Rusya'nın gizlilik yasalarını ihlal edebileceği belirtildi.

Geçtiğimiz hafta milletvekili Vadim Solovyov, başsavcılığa resmi bir dilekçe göndererek Windows 10'un etkin bir şekilde casusluk için kullanıldığını iddia etmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan bir Microsoft sözcüsü ise bu iddiaları tamamen yalanladı. İsmi açıklanmayan Microsoft yetkilisi, yeni işletim sisteminin kullanıcılara kişisel verilerini koruyabilmeleri için değiştirilebilecek ayarlar sunduğunu söyledi.

Geçtiğimiz Şubat ayında Rusya'nın Haberleşme Bakanlığı yerel geliştiricilere yardımcı olmak için devlet kurumlarında yabancı yazılım kullanımının yasaklanmasını önermişti. Öneri henüz değerlendirme aşamasında.

YORUMLAR