Usta gazetecinin anıları kitap oldu

Medyaloji.net » medya » Usta gazetecinin anıları kitap oldu
Usta gazetecinin anıları kitap oldu

Gazeteci Ümit Aslanbay'ın, Cumhuriyet yazarı Ali Sirmen ile yaptığı nehir söyleşi kitabı, "Bir eski Cumhuriyet" adıyla raflardaki yerini aldı.

 Gazeteci Ümit Aslanbay'ın, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından 'Barış Derneği Davası' kapsamında tutuklanan Cumhuriyet yazarı Ali Sirmen ile yaptığı nehir söyleşi kitabı, "Bir eski Cumhuriyet" adıyla raflardaki yerini aldı. Gazetenin Nadir Nadi'den sonraki baş yazarı İlhan Selçuk ve evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren gazeteci Uğur Mumcu ile birlikte Cumhuriyet'in "alametifarikası" sayılan yazarlarından Ali Sirmen'e bazı anlatımlarında eşi Mine Sirmen de eşlik ediyor.

Gazeteci - yazar Doğan Avcıoğlu'nun "12 Eylül" döneminde kendisi ile Uğur Mumcu'ya "Bak bu Kenan Evren melun bir adamdır, fakat sakın ona bakarak, ona göre ayar vererek cici demokrasici olmayın. Cici demokrasi de bu ülkeyi bir yere götürmeyecektir" dediğini hatırlatan Sirmen, "Haklı çıktı. Devletin içinde yavaş yavaş irticanın örgütlendiği ve hakim olduğu gün gibi ortada" diyor.

Sirmen, Türkiye basını ve edebiyatının duayen ismi Çetin Altan ile ilgili olarak da "Onunla sohbet olmaz, onu dinlerdiniz" ifadesini kullanıyor ve ekliyor:

"Daha önce, konuşmakla ilgili bir hikâyesini anlatmıştım. Bunu da Turhan Selçuk anlattı: Bir akşam yemeğe çağırmış, gece ikiye kadar oturmuşlar. Bir ara Çetin Altan 'es' vermiş. Tam o anda Turhan, 'Ben artık gideyim' demiş. 'Yav ne güzel konuşuyorduk Turhan!' demiş... Bunu kahkahalarla anlatırdı Turhan Selçuk. Ama renkli adamdı tabii, güzel konuşurdu."

YORUMLAR