Ünlü yazar hayatını kaybetti!

Medyaloji.net » dünya » Ünlü yazar hayatını kaybetti!
Ünlü yazar hayatını kaybetti!

Uruguay'ın ve Güney Amerika'nın en ünlü yazarlarından biri olan 74 yaşındaki Galeano hayatını kaybetti.

 Sol edebiyatın klasik eserleri arasında sayılan "Latin Amerika'nın Kesik Damarları" kitabının yazarı Galeano, birkaç aydır akciğer kanserine karşı verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

Başkent Montevideo'da hayata gözlerini yuman Galeano, ülkesindeki darbe ve rejim değişikliklerinden dolayı birkaç kez yurt dışında yaşamak zorunda kaldı.

Doğduğu toprakların sorunlarına duyarlılığıyla bilinen ve Latin Amerika'nın sömürüsüne karşı çıkan Galeano, Latin Amerika'daki deneyimlerinden yola çıkarak dünya sorunlarına örnekler sundu.

Casa de la Americas Ödülü ile American Book Award Ödülü dahil çok sayıda ödülün sahibi olan Galeano, 14 yaşında ilk politik çizgi romanını yazdı.

Galeano, 1960'lı yıllarda gazeteciliğe başlayarak Marcha'da editör olarak çalıştı. Uruguay'da 1973'teki askeri darbede hapse atılan Galeano, bir süre sürgünde yaşadı. Arjantin'e döndükten sonra Crisis adlı kültürel bir dergi çıkardı.

1976'daki askeri darbede tekrar ülke dışına çıkarak İspanya'da yaşamaya başlayan Galeano, "Memoria del fuego" (Ateş Anıları) adlı eserini yazdı. 1985'te tekrar Montevideo'ya dönen Galeano ölümüne kadar bu şehirde yaşadı.

Galeano'nun, Ateş Anıları, Latin Amerika'nın Kesik Damarları, Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri, Biz Hayır Diyoruz, Tepetaklak, Zamanın Ağızları, Yürüyen Kelimeler, Kucaklaşmanın Kitabı, Gölgede ve Güneşte Futbol, Söz Mezbahası, Görüşmeler, Gözlemler, Görünümler, Aynalar, Ve Günler Yürümeye Başladı adlı eserleri Türkçe'ye çevrildi.

YORUMLAR