Steve Jobs'un bilinmeyen yüzü

Medyaloji.net » dünya » Steve Jobs'un bilinmeyen yüzü
Steve Jobs'un bilinmeyen yüzü

Dünyaca ünlü teknoloji devi Apple'ın kurucusu olan Steve Jobs’un çalışanlarına karşı acımasızlığı günün konusu oldu.

Başarılarını dilden dile anlatmaya devam ettiğimiz Steve Jobs, çalışanlarına sorulduğunda pek de güzel hatıralarla anılmıyor. Hatta çok kere istediği şeyi anlatabilmek için ağzı bozuk bir üslupla konuştuğunu söyleyen çalışanların sayısı azımsanmayacak ölçüde fazla.

Basına açık bir toplantı esnasında, MobileMe’nin mimarını kovan Jobs’ın çalışanlarını neredeyse ağlayacak noktaya getirdiği vukuatlarının sayısı hiç de az değil.

Apple’ın baş tasarımcısı Jony Ive, bir gazeteye verdiği röportajda, Jobs’ın, bir çalışanı diğer arkadaşlarının önünde yerin dibine sokması üzerine uyarmak zorunda kaldığını ve çalışanlarına karşı acımasız davrandığını, onlardan kendisi gibi davranıp düşünmeleri gerektiğini beklediğini söylüyor.

Jony Ive’a göre buradaki en büyük sorun, yöneticilerin çalışanlarından olağanüstü beklentilerine karşın işi doğru anlatamıyor oluşu. Hatta bu noktada yöneticilerin bakış açısındaki üst perspektifi de önemseyen Ive, çalışanların aldıkları bilgileri beğenip beğenmemelerinin önemli olmadığını fakat yöneticiye düşeninse, doğru ve herhangi bir muğlaklık içermeyecek şekilde bilgilendirmenin şart olduğunu söylüyor.

Ive’ın düşüncesinde, bir yöneticinin, yönetim kabiliyetlerini efektif olarak kullanabilmesinin altında yatan en önemli unsur, egosunu bir kenara bırakarak, her seferinde çalışanlarına doğru mesafeden doğru brifingleri kısa bir şekilde bile vermesi gerektiği.

Çalışanlarının anlattıklarına bakılırsa, Ive bu konuda son derece başarılı bir grafik çiziyor. Yanında çalışan tasarımcılara karşı daha hoş görülü olduğu bilinen deneyimli tasarımcının, kriz anlarında dahi her zaman için soğukkanlı kalmayı başardığı tüm Apple tasarımcıları tarafından bilinen bir gerçek gibi görünüyor.

YORUMLAR