Sosyal medyayı çok seviyoruz

Medyaloji.net » sosyal medya » Sosyal medyayı çok seviyoruz
Sosyal medyayı çok seviyoruz

2014 yılında Türkiye sosyal medya kullanımında yedinci sıraya yerleşti.

Dünya çapında markaların sosyal medya iletişimi konusunda çözümler sunan We Are Social şirketi 2014 yılı verileri ile hazırladığı internet ve sosyal medya kullanım raporunu geçtiğimiz günlerde yayınladı. Türkiye hakkında da ilginç verilerin yer aldığı 379 sayfalık bu detaylı rapor dünya çapında internet ve sosyal medya kullanımı hakkında önemli sonuçları da gözler önüne serdi.

Raporun global sonuçlarına göre dünya üzerinde internet kullanıcı sayısı 2 milyar 928 milyon, aktif sosyal medya kullanıcılarının sayısı ise 1 milyar 972 milyon olarak görülüyor. Ayrıca geçtiğimiz yıllardan bugüne tablet ve akıllı telefon teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak mobil kullanıcı sayısının 3 milyar 574 milyona ulaştığı, mobil cihazlar üzerinden yapılan işlemler hacminin ise 7 milyar 124 milyon olduğu da rapordaki ilgi çeken sonuçlardan biri.

Global bazda aktif sosyal medya kullanıcılarının tercihleri konusundaki araştırmada ise dikkat çekici sonuçlar ortaya çıkıyor. Dünya çapında en çok kullanılan sosyal medya uygulamaları sıralamasında ilk sırada Facebook yer alırken ikinci sırada mobil platformlardan QQ ve üçüncü sırada yine bir mobil uygulama olan Qzone görülüyor. Sıralamada popüler uygulamalardan WhatsApp dördüncü, Google+ altıncı, Linkedin yedinci ve Twitter ise sekizinci sırada yer alıyor. 

Dünya ülkeleri sıralamasında yüzde 43 internet penetrasyonu ile 13. Sırada yer alan Türkiye sosyal medya kullanımında ise daha aktif görünüyor. Bu sıralamada yüzde 47 oranıyla yedinci sırada bulunan Türkiye, mobil cihazlar üzerinden sosyal medya kullanımında ise yüzde 34 penetrasyon oranıyla yine yedinci sırada yer alıyor.

Raporun sonuçlarına göre Türkiye çapında toplam internet kullanıcı sayısı 35.4 milyon, aktif sosyal medya kullanıcı sayısı ise 38 milyon olarak görülüyor. Ayrıca Türkiye internet kullanıcıları masaüstü, laptop ve tabletler üzerinden internette ortalama 4 saat 37 dakika vakit geçirirken mobil cihazları ise 2 saat 20 dakika kullanıyor. Türkiye kullanıcılarının sosyal medya platformları ve uygulamaları üzerinde geçirdikleri zaman ise ortalama 2 saat 37 dakika.

Dünya sıralamasından farklı olarak sosyal medya uygulamaları kullanımında ise Türkiye özelinde farklı bir sonuç ortaya çıkıyor. Raporda bu konudaki sıralamaya göre en çok kullanılan sosyal medya platformları Facebook, Twitter, Google+ ve instagram olurken listenin en son sırasında ise Linkedin platformu yer aldı.

Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de mobil cihaz kullanımında görüldü. Türkiye internet popülasyonunun yüzde 30’u mobil cihaz kullanırken bu kişilerin yüzde 95’i cihazlarında interneti belli bir konuda bilgi almak için, yüzde 92’si merak ettikleri bir ürünü araştırmak için, yüzde 43’ü ise beğendikleri ürünü satın almak için kullanıyor.

Medya kullanımında ise Türkiye kullanıcılarının yüzde 22’si sosyal medya, yüzde 32’si video izleme, yüzde 22’si online oyun, yüzde 13’ü lokasyon bazlı uygulamalar ve yüzde 15’i ise finansal işlemler için mobil internet kullanıyor.

YORUMLAR