Sosyal Medya Madenciliği

Medyaloji.net » sosyal medya » Sosyal Medya Madenciliği
Sosyal Medya Madenciliği

Son dönemin en popüler konularından biri de sosyal medya madenciliği. Verilerin çeşitlilik kazanması ve veri sayısının artması ile Sosyal Medya Madenciliği gibi alanlar doğdu.

Son dönemin en popüler konularından bir tanesi de Sosyal Medya ve Sosyal Medya Madenciliği. Aslına bakarsanız temeli her ne kadar veri madenciliğine dayansa da yukarıda belirttiğim gibi üretilen verilerin çeşitlilik kazanması ve veri sayısının artması ile Sosyal Medya Madenciliği gibi alanlar doğdu. Sosyal medya bizlerin hem eğlendiği hem para kazandığı, sanal da olsa sosyalleştiği hem de günlük haberleri aldığımız bir mecra haline geldi. İtiraf etmek gerekirse eskiden eğlenceydi, oyundu, izini kaybettiğin eski arkadaşlara ulaşmanın bir yoluydu. Ama şimdi anlık olayları takip etmek, gündemi kaçırmamak için en çok kullanılan teknoloji denilebilir. Hatta yediden yetmişe kullanılmakta ve neredeyse tutku durumunda insanlar günlerinin çoğunu bu ortamlarda geçirmekteler.

Halkın yoğun kullanımı ve üretilen paylaşımlar ile bağlı olduğu ağdaki diğerleri de anında olayları haber almakta böylece gerekirse düşünme veya müdahale’ye geçilmektedir. Türkiye 2013 Gezi olaylarında en çok ve en hızlı bu sosyal medya ortamlarından süreci takip etmiştir. Basında yer almayan veya alamayan haber, yazı, yorum, resim, video gibi iletiler bu yolla halka ulaştırıldı, buradan da yeni kaynaklar, yeni süreçler ve hatta yeni tehditler oluştu.
Yine Türkiye 2014 senesinde çeşitli nedenlerde twitter ortamının kapanmasına şahit olmuştur.

Geçmişte de hakaret, aşağılama gibi nedenler yüzünden zaman zaman YouTube ortamının kapanması gibi müdahaleler görülmüştür. Halbuki devlet, toplum, basın, iş, eğitim, spor, sanat vs gibi konular en çok bu ortamlarda konuşulmakta ve yorumlanmaktadır. Halkın net ve özgür görüşünün paylaşıldığı bu ortamlar aslında gerek devlet gerekse iş dünyası açısından son derece faydalı veriler içermektedir. Bunların değerlendirilerek, halkın istekleri, sorunları, gelecek beklentileri, gerçek gö­rüşlerinin analizi ile kullanışlı bilgiye ulaşılabilir. Bu da hem devletlerin çok arzu ettiği hem de ticari işletmelerin ürün geliştirmede kullanacakları
gerçekci bilgi haline dönüşebilir.

Sosyal medya ve sosyal medya madenciliği konusunda internette onlarca farklı düşünce ve yorum bulabilirsiniz ancak, bu konuda da her konuda olduğu gibi oldukça fazla bilgi kirliliği mevcut. Eğer kendinizi sosyal medya alanında ilerletmek, sosyal medya madenciliği ve araçları konusunda daha derinlemesine bir araştırma yapmak istiyorsanız Arzu Baloğlu’nun editörlüğünde yazılan Sosyal Medya Medenciliği kitabını şiddetle tavsiye ediyorum.

 

YORUMLAR