Sosyal medya insanları ‘asosyal’ mı yapıyor?

Medyaloji.net » sosyal medya » Sosyal medya insanları ‘asosyal’ mı yapıyor?
Sosyal medya insanları ‘asosyal’ mı yapıyor?

Sosyal medyanın çoğu zaman insan psikolojisine zarar verdiğine dair şikayet ve tespitleri duymaya alışkınız.

Şimdi ise Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan sosyal medya araştırması, bu tespitlerin doğru olduğunu söylüyor. Araştırmayı yöneten Profesör Brian Primack’a göre, sosyal medya kullanımı arttıkça insanların sosyalleşmesi azalıyor.

19-32 yaş arasındaki 2000 birey arasında yapılan araştırmaya göre, sosyal medyada günde iki saatten fazla zaman geçirmek, bireylerin kendini sosyal dünyadan izole etme ihtimalini iki kat arttırıyor. Bir diğer deyişe, fazla sosyal medya kullanımı bireylerin “asosyal” karakter geliştirmesiyle sonuçlanabiliyor.

Hangisi hangisini tetikliyor?

Araştırmada katılımcıların, Instagram, Twitter ve Tumblr etkinlikleri incelendi. Millenial kuşağının en çok kullandığı sosyal mecralar olan bu üç servisten toplanan verilerle şekillen araştırma sonuçlarını yorumlayan Pitsburgh Üniversitesi pediatri bölümünden Elizabeth Miller’a göre, hangi etkinin birbirini tetiklediğini tespit etmek de kolay değil. İnsanlar sosyal olarak izole olmaya eğimli bir karaktere sahip oldukları için mi sosyal medyaya daha fazla zaman ayırıyorlar yoksa sosyal medyaya daha fazla zaman ayırdıkları için mi izole bir karakter geliştiriyorlar, bu net değil. Bu amaçla farklı araştırmaların tasarlanması da gündemde.

Ancak, sosyal medyanın kullanımı ile sosyal olarak izole bir karakter geliştirme arasında yüksek bir korelasyon olduğu tespit edilmiş durumda.

YORUMLAR